Suna ERDEN 

Organ Naklinin önünü açan “İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakliyle İlgili Kuraları Düzenleyen Yasa”nın meclis onayını almasının ardından yasa ile ilgili tüzükler de tamamlandı. Hazırlanan tüzükler onay için Hukuk Dairesi’ne gönderilirken, Hacettepe Üniversitesi ile 15 gün önce imzalanan protokolde, organ nakli ile ilgili uygulamaların eksiklikler giderilinceye kadar Türkiye’den gelecek uzman ekip tarafından yapılacağı belirtildi. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, organ nakli ile ilgili yasanın çıktığını, tüzük çalışmalarının tamamlandığını ve son olarak Hacettepe Üniversitesi ile protokol imzalandığını belirterek, geriye alt yapı eksikliklerinin tamamlanması ve toplumun organ bağışı konusunda bilinçlendirilmesi kaldığını söyledi. Besim, organ nakli ile ilgili her şeyin tamamlandığını ancak en zor kısmın verici bulmak olduğunu dile getirerek, “Kamuoyunun bu konuda aydınlatılması ve ülkede organ bağışlarının yaygınlaşması gerekmektedir” dedi. 

UZMAN EKİPLERLE İŞE BAŞLAMAK İYİ OLACAK 

Filiz Besim, yasa ile ilgili tüzüklerinde tamamlandığını ve hukuk dairesine gönderildiğini, tüzüklerin başsavcılığın onayını aldıktan sonra son aşamanın da tamamlanmış olacağını vurguladı. Besim, tüzük çalışmalarının tamamlanmasının yanı sıra 15 gün önce Ankara Hacettepe Üniversitesi ile bir protokol de imzalandığını ifade ederek, protokole göre KKTC’de organ nakli uygulamasını ilk olarak Hacettepe Üniversitesi’nden gelecek ekibin yapacağını söyledi. Besim, “KKTC’de ilk uygulamalar Hacettepe Üniversitesi ekipleri tarafından yapılacak. 

Bu konuda oturmuş bir alt yapısı olan bu ekip ile işe başlamak hem komplikasyonları en aza indirecek, hem de buradaki yapı oturuncaya kadar bizim için iyi olacak” dedi. Filiz Besim, imzalanan protokolde ameliyathane şartları dahil her şeyin yer aldığını, alt yapı ile ilgili eksikliklerin ekibin gözetimiyle de giderileceğini dile getirdi. Besim, “Yasa geçti, tüzükler hazır, geriye uygulamalar kaldı. Tecrübeli bir ekip ile işe başlamakta yarar var. Böylelikle buradaki sağlık çalışanları da tecrübeli ekibin sayesinde daha da bilgilenecek. Ayrıca doktorlarımız ve diğer sağlık çalışanları organ nakli konusunda Hacettepe Üniversitesi’ne gidip eğitim de alacak. Öte yandan doku örneklemeleri de Hacettepe Üniversitesi’nde yapılacak” ifadelerini kullandı. 

İSTERSEK TOPARLAYABİLİRİZ 

Tüzükler onaylandıktan sonra geriye bir eksiklik kalmayacağını dile getiren Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, şuanda ameliyathane ve ameliyathane personeli eksikliği olduğunu belirterek, “Protokol imzalanan ekip gelip buradaki ameliyathaneleri gördü. Bazı eksikliler belirlendi. Ekibin istediği her şey hazırlanacak. Tüm eksiklikler tamamlanmadan zaten operasyonlara başlanmayacak. Çok hızlı değil yavaş ilerliyoruz ancak istersek toparlayabiliriz. Sağlık alanında eksik kadroların oluşturulması için bir çalışma var. Eminin istenilen alt yapıyı oluşturacağız” şeklinde konuştu. 

“HERŞEY TAMAM, ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA FARKINDALIK ŞART” 

KKTC’de 70 kişinin nakil beklediğini kaydeden Besim, bu rakamın ülke nüfusuna göre azımsanmayacak bir rakam olduğunu ifade etti. Besim, organ nakli ile ilgili en büyük sıkıntının nakil olacak organ bulmak olduğunu dile getirerek, organ nakli ile ilgili olumsuz şeylerin önünü kesecek güzel bir yasa yapıldığını ancak kamuoyunun organ bağışı konusunda aydınlatılması gerektiğini vurguladı. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim şunları söyledi: “Hastalara verici bulmak kolay değildir. Herkes canlı nakillerin üzerinde duruyor ancak ölü nakiller üzerinde durulmalıdır. Gelişmiş ülkelerde ölüme giden insanlarda organ bağışlanır. Kamuoyunun bu konuda aydınlatılması ve ülkede organ bağışlarının yapılmasının sağlanması gerekmektedir. Organ bağışı için toplum motive edilmeli ve bu konuda farkındalık yaratılmalıdır.”