Veteriner Dairesi, hellim yapımında süt tozu kullanıldığına ilişkin iddiaların gerçekleri yansıtmadığını vurgulayarak, yalanladı.

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben yaptığı yazılı açıklamada, süt tozunun hellim amaçlı ithalinin yasak olduğunu belirterek, iddiaların gerçekçi olmadığını kaydetti.

“Hellim üretimi şu anda hayvan üreticimizin alın teri ile ürettiği inek, koyun ve keçi sütlerinden imal edilen ekonomik olarak katma değeri çok yüksek olan bir ürünümüzdür” diyen Ataben,  hellimin AB’de tescili ile hellim üretiminde kullanılacak inek ve koyun-keçi sütlerinin oranların belirtildiğine dikkat çekti.

Ataben, “Basında özellikle şu an piyasada tüketilen hellimlerin sanki hellim adıyla üretilen fakat gerçekte hellimle ilgisi olmayan bir ürünmüş gibi haber konusu edilmeye çalışıldığını görmekten üzüntü duyduğumuzu belirtmek isterim” ifadelerini kullanan Ataben, süt tozunun hellim üretiminde kullanılmak üzere ithalinin yasak ve mümkün olmadığını yineledi.

“Süt tozunun ithalinin yasak olduğunun ilgili çevrelerce bilinmesi ve hellim üretiminde kullanılmadığı ortada iken bunun kamuoyunu yanıltacak şekilde haber ve gündem yapılmaya çalışılmasındaki maksadın ne olduğunu anlamakta zorlandığını” kaydeden Ataben, bu tür haberlerin  hayvan üreticisine, sektöre ve ülke ekonomisine zarar verdiğinin altını çizdi.

Ataben, tüm ithalat işlemlerinin ön izne tabii olduğunu ve ithalat kontrollerinin sıkı bir şekilde ilgili kurumlarca yapıldığını, ayrıca üretimin kontrol ve denetim altında olduğunu ve denetimlerin hassasiyetle süreceğini vurguladı.