Veteriner Dairesi’nin hayvan sağlığı, gıda güvenliği ve halk sağlığı temini hedefiyle başlattığı ve Avrupa Birliği’nin maddi ve teknik desteğiyle hayata geçirilen “Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele” projesinde ilk sonuçlar belirlenmeye başladı.

Veteriner Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa’da Avrupa Komisyonu Destek Ofisi’nde yarın yapılacak Yürütme Komitesi Toplantısı’nda hangi çiftliklerin resmi olarak “hastalıklardan ari” durumunda olduğunun açıklanması bekleniyor. İlk belirlemelere göre, projede gönüllü olarak denemelerin yapılmaya başlandığı sürede destek veren çiftliklerden bazılarının hastalıklardan ari statüsü almış olması bekleniyor.

Vadili ve Lefkoşa bölgelerinden numune alınımına başlanan Projede, bu iki bölgenin tamamlanmasının ardından ülke genelinde hastalıkların tespiti için kan numunesi alımlarına ve tüberkülin testleri yapılmasına devam edilecek.

Projede yürütülen çalışmalar bağlamında alınan kan numuneleriyle küçükbaşlarda brusella, büyükbaşta brusella ve löykoz hastalıkları test ediliyor; büyükbaşta tüberkülin uygulaması sonrası 3 gün içerisinde ölçülerek hastalık kontrol ediliyor. Bir çiftlikte alınan ilk kan numunelerinin sağlıklı sonuç vermesi durumunda, bir yıl içerisinde çiftlikten yeniden kan numunesi alınıyor. Çiftlik yine sağlıklı çıkarsa “hastalıklardan ari” statüsü alabiliyor.

Alınan kan numunelerine göre ilk testlerde pozitif (hastalık) rastlanan çiftliklerdeki hastalıklı hayvanlar ise hızlıca sürüden uzaklaştırılıyor. Çiftlik, daha sonra yeniden kan numunesi alınarak kontrol ediliyor. İki ay sonra yeniden kan numunesi alınan çiftlikte hastalık rastlanmaması durumunda çiftliğe “resmi olarak hastalıklardan ari” statüsü verilebiliyor. Belirtilen hastalıkların yeniden tespit edilmemesi ve çiftliklerin ilgili mevzuata uyması durumunda ise “resmi olarak hastalıklardan ari” statüsü bir yıl geçerli oluyor.