Veteriner Dairesi, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurban kesimi sırasında uyulması gereken sağlık ve hijyen kurallarını hatırlattı; kesimlerin mezbahalarda ve veteriner kontrolünde yapılmasının yasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Daireden yayımlanan açıklamada, kesilecek kurbanlık hayvanın seçilmesi ve kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekildi. 
Kurbanlık hayvanların sağlıklı olması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu uyarılar yapıldı:

“Kılları karışık ve mat, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız, durgun ve halsiz, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, aşırı salya akıntısı bulunan, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, topallığı olan, dişlerinin çoğu dökük ve yüksek ateşi olan hayvanların muhtemelen bir sağlık sorunu vardır ve bu hayvanların kurbanlık olarak kesilmesi uygun değildir. Ayrıca gebe veya yeni doğum yapmış ve çok genç hayvanların da kurbanlık olarak kesilmesi uygun değildir.”

Kurban kesimlerin mezbahalarda ve veteriner hekim kontrolünde yapılması gerektiği ifade edilen Veteriner Dairesi açıklamasında, bir hayvanın sağlıklı olup olmadığının kesim öncesi ve kesim sonrası yapılacak veteriner hekim muayenesiyle saptanabileceği kaydedildi.

“VETERİNER HEKİM KONTROLÜNÜN YASAL ZORUNLULUK OLDUĞU UNUTULMAMALI”

Mezbaha dışında yapılan kesimlerle çeşitli hayvan hastalıklarının yayılmasına, hoş olmayan görüntülerin oluşmasına ve hayvanların acı çekmesine de neden olunduğu belirtilen açıklamada, “Tüm bu olumsuzlukların önüne geçmek için kesimler mutlaka veteriner hekim kontrolünde ve mezbahalarda yapılmalıdır. Hayvan kesimlerinin veteriner hekim kontrolünde yapılmasının yasal bir zorunluluk olduğu da unutulmamalıdır” denildi.