Veteriner Dairesi’nin AB’nin desteğiyle yürütmekte olduğu “Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi” kapsamında, bugün Veteriner Dairesi ve Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği arasında tüberkülin test uygulaması ve kan numune ve hizmet alımıyla ilgili protokol imzalandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, adadaki tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanların taranarak hayvan hastalıklarının tespiti ve ülkenin hastalıklardan ari bir statüye kavuşturulması amacıyla yürütülen proje kapsamında, özel veteriner hekimlerden destek alınmasını sağlayacak protokol Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben ve Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı tarafından imzalandı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da törene katılarak, onur konuğu olarak protokole imza koydu.  İmza töreninde, AB Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi Ekip Lideri Vaidotos Kiudulas da hazır bulundu.

ÇAVUŞOĞLU: “HEDEFİMİZ ÜLKEMİZİN HAYVAN HASTALIKLARINDAN ARİ STATÜSÜ KAZANMASI”

İmza töreninde konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ülkemizde kamu ve özel sektörün işbirliği yapmasının önemine değindi.

Veteriner Dairesi’nin, AB ve Veteriner Hekimler Birliği’nin katkılarıyla hastalıklardan ari bir coğrafya olma hedefiyle yaptığı işbirliğinden duyduğu mutluluğu dile getiren Çavuşoğlu, protokolün hayırlara vesile olacağına inanç belirtti. Çavuşoğlu, hem insan sağlığı hem de ülkenin ticari gücünü artırması bakımından projeyi önemsediklerini dile getirdi.

1475584490.jpg

ATABEN: “PROJE HAYVAN STATÜMÜZÜN BELİRLENMESİNDE VE HELLİM GİBİ ÜRÜNLERİMİZİN TİCARETİNDE YER BULABİLMESİ AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEME SAHİP”

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben de konuşmasında, AB ile yürüttükleri Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi kapsamında çiftliklerdeki hayvanlardan tüberkülin testi uygulanması ve sığırlardan bir yaş üstü, koyun keçi cinsi hayvanlarda da 6 ay ve üzeri hayvanlardan kan alımıyla ilgili süreçte Veteriner Hekimler Birliği ile imzalanan protokol çerçevesinde bir hizmet alımı gerçekleştirileceğini kaydetti.

Ataben, “Ülkemizde AB ile yürütülen bu güne kadarki en kapsamlı ilk projedir. Sonuçları tüm kesimlerle ve AB ile paylaşılacak. Hayvan sağlığı statümüzün belirlenmesinde ve hellim gibi ürünlerimizin ticaretinde yer bulabilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir” dedi.

Ataben sözlerine şöyle devam etti:

“Yapılan planlama çerçevesinde önümüzdeki hafta Pazartesi itibarıyla proje takvimi çerçevesinde kan numunesi alımına, tüm ülkeye genişletilecek şekilde Lefkoşa bölgesinden başlanıyor.  Ayrıca laboratuvarda çalışacak  geçici personel ile de sözleşmelerimizi imzaladık, onlar da eş zamanlı olarak çalışmaya başlayacaklar. Biz tüm paydaşlarımız ve ekiplerimiz de sürece hazırız.”

SAYILI: “KAMU – ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ MUTLULUK VERİCİ”

Protokol imza töreninde konuşan Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı da, ülkenin tümünü ilgilendiren böylesi projelerde kamu ve özel sektörün iyi niyet ve güven çerçevesinde işbirliği yapmasının kendileri için mutluluk verici olduğunu dile getirdi.

KİUDULAS: “PROTOKOLLE BİR SİSTEM YARATMIŞ OLUYORUZ”

AB Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi Ekip Lideri Vaidotos Kiudulas ise yaptığı konuşmada, projenin ülkeye hayvan hastalıklarından arılık statüsü kazandırılması hedefiyle başlatıldığını belirterek, gerçekleştirilen protokolle ülkedeki tüm hayvanların test edebilme kapasitesine sahip olunduğunu kaydetti.

Vaidotos, Veteriner Dairesi’nin tüm kaynaklarını kullanarak, şartları zorlayarak projenin yürütülmesine gösterdiği katkıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, özel veterinerlerden hizmet alımını sağlayacak protokolle, dairenin kapasitesini artırmış olacağını söyledi.

Vaidotos, “ Bu gün başlangıcın sonudur. Uzun bir yol olmasına rağmen emin adımlarla ilerliyoruz. Bu kadar çabayla güzle bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorum. Bu protokolle bir sistem yaratıyoruz” şeklinde konuştu.