Mevcut parametreler ışığında AB’de vize muafiyetinin ekimden önce hayata geçirilebileceğini düşünenlerin oranı oldukça düşük. Önceki gün Lüksemburg’da bir araya gelen AB içişleri ve adalet bakanlarının verdiği mesajlar da Türkiye muafiyet için gerekli kriterleri karşılamadan Birlik kanadının adım atma niyetinin olmadığını bir kez daha gösterdi.

Türkiye ise AB tarafından istenilen Terörle Mücadele Yasası’na (TMY) ilişkin değişikliğin iki üç hafta içinde yapılmasını mümkün görmüyor. AB Komisyonu, 4 Mayıs’ta açıkladığı görüşünde Türkiye’nin muafiyet için gerekli 72 kriterden 67’sini karşıladığını belirtmişti. O tarihten bu yana küçük çaplı bazı ilerlemeler kaydedilse de geri kalan beş kriteri tamamlama aşamasına gelinemedi. TMY’de yapılması istenilen değişiklikler süreçte yaşanan tıkanıklığın en önemli nedeni olmayı sürdürüyor. Heyetlerin yarın bir kez daha bir araya gelmeleri öngörülüyor. Varılmaya çalışılan hedef ise TMY yasasında Türkiye’nin terörle mücadelesini etkilemeksizin kriterin karşılanmasını sağlayacak bir düzenlemeye gidilmesi.

ÜÇ NEDEN 

Süreçteki tıkanıklığın aşılamamasındaki ana görülen neden Ankara’nın kriterleri tamamlamaması olsa da Türkiye’de siyaset ve güvenlik alanında yaşanan gelişmeler de tartışmaları etkiliyor. AB kanadının 23 Haziran’da İngiltere’de AB’den ayrılma konusunda yapılacak referandum öncesinde net bir karar almak istememesi de süreçte önemli rol oynuyor. AB Komisyonu, iki taraf arasındaki 18 Mart mutabakatının uygulanmasına ilişkin değerlendirme raporunu çarşamba günü açıklayacak. Türkiye’nin mülteci krizi bağlamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyi sürdürdüğüne ve anlaşmanın sonuç doğurduğuna vurgu yapılacak belgede vize muafiyetine ilişkin süreç de yer alacak. Kriterlerin karşılanması gerektiği vurgusunun bu belgede yinelenmesi öngörülüyor.