Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, “11 Temmuz Basın Günü” dolayısıyla birlik lokalinde Pazartesi saat 20.00’de 11 gazeteciye “Hizmet Onur Ödülleri”nin de verileceği bir resepsiyon düzenleyecek.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı İzzet Volkan, “11 Temmuz Basın Günü” dolayısıyla mesaj yayımladı.

Volkan mesajında yarının, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete Saded’in yayın hayatına başladığı 11 Temmuz 1889 tarihinin 126’ncı yıldönümü olduğunu belirterek, basın özgürlüğü ve kaliteli gazetecilik için mücadele eden, mesleği etik ilkelere uygun biçimde sürdüren gazetecilerin “Basın Günü”nü kutladı.

Kıbrıs Türk basınının, demokratik, çağdaş ülkelerin basınıyla karşılaştırıldığında iyi bir yerde olmadığını belirten Volkan, “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü”nün 2015 yılı için yayımladığı raporda, Kuzey Kıbrıs’ın 200 ülke arasında 76’ncı sırada yer aldığını ifade etti.

Bir önceki yıla göre bir iyileşme gözlense de, bunun yeterli olmadığını kaydeden Volkan, Kıbrıs Türk basınının sorunlarının; yasal, yapısal ve etik olarak sıralanabileceğini belirtti. Bu sorunların en aza indirilmesi halinde basının, halkı bilgilendirme ve aydınlatma işlevini layıkıyla yerine getirebileceğine vurgu yapan Volkan, mesajında ülkede, daha özgür, demokratik, etik ilkelere duyarlı bir medya alanı yaratılabilmesi için yapılması gerekenlere de yer verdi.

Volkan şunları kaydetti:

“Basın özgürlüğünü kısıtlayan yasaların değiştirilmesi, gazetecilere iş güvencesi, editoryal bağımsızlık ve mesleki haklarını tanıyan Basın- İş Yasası’nın uygulanması, kamu yayın kuruluşu olan TAK ve BRT’nin çağdaş, demokratik, özerk, şeffaf ve hesap verebilir bir yapıya kavuşturulması, Yayın Yüksek Kurulu’nda meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin de yer alması için yasal düzenleme yapılması, resmi reklam ve ilanların adil eşit bir biçimde dağıtımını sağlayacak yasal düzenleme yapılması, İyi İdare Yasası’nda yapılacak değişiklikle yetkililerin gazetecilere ivedilikle cevap vermesinin sağlanması, medya içeriği üzerinde bulunan reklamcı baskısının kaldırılması, medyada oto sansür uygulamasına son verilmesi, medyada sendikalaşma engelinin kaldırılması kaçınılmazdır.”

Volkan, Kıbrıs Türk medyası ile basın emekçilerinin gelecek güvencesini tehdit eden haksız rekabet koşulları ve ağır vergi yükünün ortadan kaldırılması için Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin hükümet yetkililerine sunduğu çözüm önerilerinin bütünlüklü olarak ele alınması ve bir an önce uygulamaya konulmasını beklediklerini kaydetti. Volkan, medya ve basın emekçileri ile birlikte düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki tehdidin “tahmin edilenin çok ötesinde olduğunu” belirtti.

“GAZETECİLERE DE BÜYÜK GÖREV DÜŞMEKTEDİR”

Gazetecilere de büyük görev düştüğüne işaret eden Volkan, gazetecilik mesleğinin toplumda daha saygın bir konuma gelebilmesinin, ancak özgür bir medya ortamında, doğruluk ve dürüstlüğü temel misyon haline getiren bir yayıncılık anlayışıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

Volkan, gerçekleri gizlemeyen, toplumun bilgi edinme hakkı için görevini layıkıyla yerine getiren, masumiyet karinesine daima özen gösteren ve medya mağduru yaratmayan kaliteli gazetecilik anlayışının yerleştiği oranda medyanın toplumda daha saygın bir konuma yükseleceğini ifade etti.

LİONS KULÜPLERİ BİRLİĞİ, GAZETECİLER BİRLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Öte yandan Ezcan Özsoy başkanlığındaki KKTC Lions Kulüpleri Birliği Yönetim Kurulu üyeleri “11 Temmuz Basın Günü” nedeniyle bugün Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’ni ziyaret etti. KKTC Lions Kulüpleri Birliği Başkanı Özsoy, Basın Günü nedeniyle anı fidanı dikmeye geldiklerini belirterek, gazetecilerin Basın Günü’nü kutladı.