KTGB, yönetim kurulunda bir üyeyle temsil edildiği Türk Ajansı Kıbrıs'ta, çalışanların sorunlarını ele almak ve çözümü için girişim üstlenmek üzere toplantı yaptı.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin, Başkan İzzet Volkan imzasıyla bugün yayımladığı açıklamada,  Kıbrıs Türk basınının başlıca haber kaynağı olan ajansın, medyanın genelinde yaşanan bazı sorunların yanı sıra, bazı başka sorunlar da yaşadığı ve burada görev yapan gazetecilerin, yaşanan sıkıntılardan dolayı huzurlu çalışma ortamından uzak olduğunun saptandığı belirtildi.

Açıklamada, çalışma düzeni ve personel eksikliği yanında, kamu kuruluşlarındaki bütçe kısıtlamaları nedeniyle ajansın işlevlerini yeterince yerine getiremiyor oluşunun, birlik üyelerinin dile getirdiği başlıca sorunlar olduğu ifade edildi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇALIŞMA DÜZENİ ŞARTTIR”

“Yılın 365 günü hizmet veren TAK'ın sürdürülebilir bir çalışma düzenine kavuşturulması şarttır” denilen açıklamaya göre; “Resmi tatillerde görevlerini yapmak için bile gerekli ek mesainin bütçede ayrılmadığına, mevcut yasada boş bulunan muhabir kadrolarının doldurulmadığı için vardiya sisteminin de kurulamadığına işaret eden TAK çalışanı üyeler, mevcut yapının sürdürülebilir olmadığına işaret ettiler”.

Açıklamada, özellikle son haftalarda artan yoğun gündemi özveriyle takip ederek haberlerini, fotoğraflarını Kıbrıs Türk basınına ve dolayısıyla halka sunan TAK'taki gazetecilerin, daha çok özel haber üreterek Kıbrıs Türk medyası için ajansın aranırlığını artırmayı arzuladığı kaydedildi.

“KURULDAN GEÇTİĞİ AÇIKLANAN TASARI MALİYE TARAFINDAN GERİ ÇEKİLDİ ”

TAK'ın yeni yasasının uygulanması ile terfi alan personelin bir kısmının baremlerinin karşılığını alamamasından kaynaklanan mağduriyetleri de 3 yılı aşkın süredir devam ettiği ifade edilen açıklamada, “Yasadaki bir eksiklikten kaynaklandığı anlaşılan bu mağduriyetin giderilmesi için geçtiğimiz haftalarda ilgili mercilerden olumlu görüş alındıktan sonra Bakanlar Kurulu'ndan geçtiği açıklanan TAK (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın bu açıklamaya rağmen Maliye Bakanlığı'nın girişimiyle geri çekildiği öğrenilmiştir. Bu durum, söz konusu meslektaşlarımızın tedirginliğini daha da artırmıştır” denildi.

KTGB Başkanı İzzet Volkan, “Talebimiz, hükümetin bu konuyu süratle sonuçlandırması ve tasarının kısa sürede Meclis gündemine alınıp yasallaşmasıdır” dedi.

Volkan açıklamasında, ajansta, Rum basını çevirileri bölümünde görev yapan personelin, yeni yasayla sözleşmeli statüden kadroluya geçerken statü ve maaş açısından mağdur edildiğini ayrıca düzensiz mesai çalıştırılmalarına karşılık çok düşük bir tahsisat aldıklarının görüldüğünü belirtti.

TAK'taki üye toplantısında konuşan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı İzzet Volkan, Yönetim olarak Medya'da üyelerinin yaşadıkları sorunları tespit için ziyaret başlatma kararı aldıklarını söyledi.

VOLKAN: “BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BULUNMALI”

Volkan, Kıbrıs Türk medyasının en önemli haber kaynağı durumundaki TAK'ın ve özverili çalışanların sorunlarına devlet ve hükümet yetkililerinin bir an önce çözüm bulmasını beklediklerini vurguladı.

TAK Yönetim Kurulu'na atanması gereken üyeler için bir an önce gereğinin yapılması çağrısı da yapan Volkan, Gazeteciler Birliği olarak TAK'ın sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırlayacaklarını ve yetkililere sunacaklarını ifade etti.

“YA MALİ SIKINTI GİDERİLSİN YA DA PERSONEL ALINARAK VARDİYAYA GEÇİLSİN”

KTGB açıklamasında şöyle denildi:

“Sonuç olarak TAK'ın verimli çalışabilmesi için ya mali sıkıntıların çözümlenerek çalışma saatleri konusunda kısıtlamalardan kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi ve/veya personel açığının giderilerek, gerekli tahsisatlar sağlanıp vardiyaya geçilmesi gereklidir.”