Gamze Baykur

Arter, DAÜ’nün, işleyişini rektör yardımcılarıyla sürdüreceğini belirtti.

Yüksek İdare Mahkemesi’nin dün almış olduğu ara emri ile DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) tarafından 14 Ekim 2014 tarihinde Rektör Vekili olarak atanan Prof. Dr. Necdet Osam’ın vekâleten atanma kararını durdurdu. Yüksek İdare Mahkemesi’nin almış olduğu ara emrinin ardından dün toplanan VYK konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıma kararı aldı. İsmail Arter başkanlığında dün toplanan VYK’nın diğer bir kararı ise Rektör Yardımcıları ile okuldaki çalışmaların devam etmesi yönünde oldu.

Arter: “Hukukçu arkadaşlarımız konu üzerinde çalışıyor…”

Yaklaşık 2 saat süren VYK toplantısının ardından basına açıklamada bulunan VYK Başkanı İsmail Arter, gündemlerinde olan maddeleri görüştüklerini ve kararlar aldıklarını belirtti. Yüksek İdare Mahkemesi’nin Rektör Vekili atanması ile ilgili durdurma kararı verdiğini anımsatan Arter, bu kararın olmasına karşın Rektör Yardımcıları ile okuldaki çalışmaların devam ettiğini belirterek, Rektör Yardımcıları ile istişare ettikten sonra üniversitenin işleyişi ile ilgili kararlar aldıklarını söyledi. Rektör Vekili atamasıyla ile ilgili Yüksek İdare Mahkemesi’nin almış olduğu ara emri ile ilgili hukukçu arkadaşların konu üzerinde çalıştığını belirten Arter, “Hukuk yolu açık olduğu için başka bir süreç olarak bu konu bir üst mahkemeye götürülecektir” dedi.

“Acilen yasada düzenleme yapılması gerekiyor…”

Bu günleri yaşatmaması adına üniversitenin ihtiyaç duyduğu yasada ve mevzuatta acilen düzenleme yapılması gerektiğini belirten İsmail Arter, yasanın eksiklikleri ve rektör atanması da dâhil olmak üzere diğer işleyişlerle ilgili olarak yasa maddelerindeki eksikliklerin süratle tadil edilmesi için daha önce hükümetle konuşulduğunun altını çizdi.

“Bu çark dönmeye devam eder…”

VYK’nın okulun en üst karar organı olduğunu dile getiren Arter, dolayısıyla idarede boşluk olmadığını ve idari anlamda VYK’nın kararlarını aldığını, Rektör Yardımcılarının da Rektörlük makamı olarak görevlerinde oldukları için bu çarkın dönmeye devam ettiğini belirtti. VYK’nın Rektör Vekili olarak atadığı Prof. Dr. Necdet Osam’ın yürütme yetkisinin mahkeme kararınca durdurulduğunu yineleyen Arter, Osam’ın şu an itibariyle görevde olmadığını belirterek, VYK’nın Rektör Yardımcıları ile okulun işleyişini devam ettireceğini kaydetti.

“Yasayı yürürlüğe koymak için uzun zamanımız yok…”

VYK Başkanı İsmail Arter, hukuk sürecinin devam ettiğini ve hukukçu arkadaşlarla hukuki bir yol çizeceklerini belirtti. Arter “Ne bizim ne de okulun yasayı yürürlüğe koymak için uzun zamanımız yoktur. Süratli olmamız lazım. Bütün amacımız okulda işleyişin aksamamasıdır. Bu çerçevede çalışıyoruz” şeklinde konuştu.