ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği, Bulut İnşaat’ın neden olduğu mağduriyetin giderilmesi için hükümete öneri hazırladı. Birlik,  Bulut İnşaat Direktörü Temel Bulut’un KKTC’deki mal varlığının istimlak edilmesi veya satılması ile mağdur olan müşterilerin tazmin edilebileceği görüşünde

Ceren ÖZBİL

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Bulut İnşaat’tan ev alıp ne evini ne de parasını alabilen kişilerin zararın tazmin edilmesi konusunu görüşmek üzere Başbakan’dan ve İçişleri ve Çalışma Bakanı’ndan randevu talep etti. Konuyu önceki gün gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında da görüşen Müteahhitleri Birliği artık bu ülkeye gelen yabancı yatırımcılardan garanti istenmesi gerektiğini vurguladı.  Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer,  konuyu görüşmek için Başbakan’dan ve İçişleri Bakanı’ndan cevap beklediklerini söyledi. Gürcafer, sorunun Bulut İnşaat Direktörü Temel Bulut’un KKTC’deki mal varlığının istimlak edilmesi ya da satılmasıyla çözülebileceğini kaydetti. Gürcafer, Temel Bulut’un buradaki mal varlığının satılmasıyla Bulut İnşaat’tan ev alıp ne evini ne de parasını alan kişilere paralarının geri ödenebileceğini söyledi.

Gürcafer: Benzerlerini yaşadık

Benzer bir durumun ülkede daha öncede yaşandığını kaydeden Cafer Gürcafer “Garry Robb” ve “Herpa Limited Şirket” olaylarını hatırlattı. Gürcafer, şirketlerden de ev alan yüzlerce insanın mağdur olduğunu kaydetti ve şu ifadeleri kullandı:

Ülkeye gelen yabancı yatırımcılardan mutlaka garanti istenmesi gerekiyor. Bulut İnşaat olayı bu ülkede ilk kez yaşanan bir olay değildir. Daha öncede benzerleri yaşandı. Ülkeye gelen yabancı yatırımcılara eğer konut yapacaksa konut bitmeden proje üzerinde mukavele ile satış izni verilmemelidir. Yerli bir yatırımcı olduğunda en azından ülkededir ve ulaşmak kolaydır. Borcunu ödemek için bir çaba sarf ediyor.

“Yabancı yatırımcı sayısı artacaktır”

Gürcafer ayrıca Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için yürütülen müzakerelere dikkati çekerek, bu doğrultuda ülkeye gelecek yabancı sayısının aratacağını söyledi. Bu nedenle benzer olaylar yaşandan önlem alınması gerektiğine vurgu yapan Gürcafer,  “Olası bir çözüm durumda ülkeye gelen yabancı yatırımcı sayısı artacaktır. Benzer olayları tekrar yaşamamak için önceden önlem almalıyız” dedi.