Suna Erden

Hukuk Komitesinde görüşülerek Bakanlar Kurulu’na gönderilen ve 6 yıl sonra Beyaz Kimlik almayı düzenleyen Daimi İkamet Belgesi ile ilgili tasarı onaylandı. Beyaz kimliği, KKTC’de 6 yıl kesintisiz izin ile ikamet edenler alabilecek. Beyaz Kimlik uygulaması ile her yıl çalışma, oturma ve iş kurma izni yeniletmek zorunda kalan yabancı uyruklular bu zorunluluktan kurtulacak. 

Beyaz kimlik sahibi bir kişinin işten ayrılması halinde 6 ay işsizlik parası alması da söz konusu. Ancak 6 ay süre sonrasında yeni bir iş bulup, çalışma izni çıkarmayanların ise kimliği iptal edilecek. İş kurma izinlerinde de aynı kıstas geçerli olacak. 6 ay süre zarfında sosyal güvenlik yatırımı yapmayanlar beyaz kimliğini kaybedecek. 

Öte yandan beyaz kimlik aldıktan sonra yurt dışına gidip 6 aydan fazla kalanların da beyaz kimliği iptal edilecek. Bakanlığı döneminde yasa tasarısını hazırlayarak meclise sevk eden İçişleri eski Bakanı CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, Beyaz Kimlik uygulamasının hali hazırda ülkede çalışma izni ve iş kurma izni ile bulunanları kapsadığını söyledi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Uluçay, Beyaz Kimlik verme ve iptal ile ilgili koşulları açıkladı. 

HER YIL İZİN DERDİNE SON 

Uluçay, Beyaz Kimlik uygulamasının şuanda ülkede 6 yıl kesintisiz çalışma izni, iş kurma izni, garantili gelir ve konut alımından dolayı oturma izni bulunanları kapsadığını belirtti. Beyaz kimlik alacak olanların her yıl çalışma izni alma derdinden kurtulacağını kaydeden Uluçay, sadece iki yılda bir İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak denetim mekanizması ile kontroller yapılacağını ifade etti. Uluçay, beyaz kimlik aldıktan sonra yurt dışına gidip 6 aydan fazla kalanların da beyaz kimliğinin iptal edileceğini belirtti. 

ALTI YILDA ALINAN HAK ALTI AYDA KAYBEDİLEBİLİR 

Uluçay, Beyaz Kimlik alanların kimliklerinin bazı şartlar halinde iptal edilebileceğini ifade ederek, “Beyaz kimlik sahibi bir şahıs işten ayrıldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde başka bir iş bulup sosyal yatırımlarının yapılmaması halinde kimliği iptal edilebilir. İş kurma izinlerin de ise 6 ay süre içerisinde sosyal güvenlik yatırımlarının yatırılmaması halinde iptal edilebileceğini kaydeden Uluçay şunları söyledi: “İşten ayrılan bir kişi altı ay sonra yeni bir işe girmemişse kimliği iptal edilebilir. 

YABANCI UYRUKLULARA İŞSİZLİK PARASI ÖNGÖRÜSÜ 

Bu 6 ay süresi iş kurma izinleri için de geçerlidir. 6 ay süresini belirlerken beyaz kimlik sahiplerine işsiz kaldıkları 6 ay süresince işsizlik maaşı vermeyi öngördüğümüzden dolayıdır. Çalışma hayatı boyunca düzenli sigortası yatanların işsiz kalması halinde 6 ay süresince işsizlik maaşı almasını öngören çalışmalar yapılacaktır.” Uluçay, ilerleyen dönemlerde Beyaz Kimlik ile ilgili tüzük çalışmalarının devam edeceğini de belirterek, süreç ilerledikçe beyaz kimlik sahibi olanlara yeni haklar tanınabileceğini ifade etti. 

Uluçay, beyaz kimlik sahibi olanların vatandaşlık için öngörülen yılları tamamladıktan sonra da vatandaşlığa başvuru yapabileceğini dile getirdi.