Pelin Yükselay

Alt yapı eksikliklerinin yaşandığı ülkemizde, yağmur her yağdığında sel baskınları da beraberinde geliyor. Mesarya bölgesinde dün meydana gelen şiddetli yağış nedeniyle, Gaziköy-Dilekkayayolu iki saat trafiğe kapandı, köprüler çökme noktasına geldi. 

Dilekkaya ve Gaziköy civarında, dün öğlen 13:00 sularında başlayan şiddetli yağmur, saat 16:00’ya kadar etkili oldu. Şiddetli yağmur nedeni ile taşan dereler, Gaziköy-Dilekkaya yolu üzerinde bulunan köprülerden taştı ve anayola çıkarak araç trafiğin durmasına neden oldu.

Gaziköy-Dilekkaya yolu trafiğe kapalı kaldı

Su taşkınları nedeni ile Gaziköy-Dilekkaya anayolu iki saat trafiğe kapalı kaldı. Sivil Savunma Ekipleri’nin ve polisin müdahalesi ile kapanan yol saat 15:00 sularında trafiğe açıldı. Yetkililer, yağmur suları nedeni ile yumuşayan toprak sonucunda, köprülerde meydana gelen tahribattan dolayı, yolu kullanacak sürücülerin dikkatli olması istendi. 

Evleri ve mandraları su bastı

Bu arada, sağanak yağış nedeni ile, Dilekkaya köyünde bazı evleri ve mandraları su bastı. Sivil Savunma Ekipleri su baskını yaşanan evlere ve mandralara anında müdahalede bulundu. Bazı evlerde büyük hasar meydana geldiği öğrenildi. 

Halk isyan etti

Dilekkaya halkı, yaşananlara isyan etti. Son üç yıldır, şiddetli yağmur yağdığında, ayni sorunu yaşadıklarını belirten köy halkı, yetkililerin bu duruma biran önce çare bulmalarını istedi. 

Köydeki köprülerin bakımsızlıktan dolayı yıllardır kötü durumda olduğunu belirten köy halkı, konuyu gerekli mercilere defalarca ilettiklerini ancak herhangi bir iyileştirme yapılmadığını belirttiler. 

Köprülerin bakımsızlıktan yıkılma noktasına geldiğini belirten köy halkı, kötü bir olay yaşanmasından ve köy sakinlerine zarar gelmesinden korkuyor. 

Dilekkaya’nın diğer ilçelerle tek bağlantısının bu yol olduğunu belirten köylüler, su taşkınları nedeni ile, yolun kapanması sonucunda dışarı ile bağlantılarının kesildiğini, acil bir durumda köye girip çıkamadıklarını belirttiler.

Dilekkaya Muhtarı’ndan çağrı

Dilekkaya Muhtarı Taksim Karapelit, yaşadıkları sorunu Diyalog TV’de dile getirdi. Yetkililere çağrıda bulunan Karapelit, yaptığı açıklamada, yıllardır aynı sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Karapelit, gerekli tüm mercilere sorunu iletmelerine rağmen hiçbir şekilde çözüm bulunmadığını kaydetti. 

“Köprüyü tamir etmeleri için birilerinin burada ölmesi mi gerekiyor?” diye soran Karapelit, tüm köy halkı olarak isyan noktasında olduklarını vurguladı. Yaşanan böylesi durumlarda yolun kapandığını ve köyün giriş – çıkış bağlantılarının kesildiğine dikkat çeken Karapelit, “çok acil bir durumda bile köyde mahsur kalıyoruz” ifadesini kullandı. 

Dilekkaya’ya üvey evlat gibi davranıyorlar

Her yağmur yağdığında aynı durumun yaşandığının altını çizen Karapelit, yetkililere seslenerek “bir köprüyü onarmak bu kadar mı zor?” diye sordu. 

Karapelit, Dilekkaya’ya üvey evlat gibi davranıldığını, köyün sorunları ile hiçbir şekilde ilgilenilmediğini kaydetti.

Şiddetli yağış dün Girne bölgesinde de hayatı yine felç etti. Alsancak ve Karaoğlanoğlu bölgelerinde etkili olan şiddetli yağışlar nedeni ile trafik aksadı, bazı ev ve iş yerlerine su girdi.