Ahmet İlktaç

Geçitkale köyünde 3 yıl önce ortaya atılan Mehmet Ahmet’in mezarındaki kafatasının çalındığı iddiası nedeniyle önceki gün Bakanlar Kurulu kararıyla, Başsavcılık gözetiminde açılan mezarda kafatası bulunmaması üzerine mesele ile bağlantıları olduğu iddia edilen Geçitkale Belediyesi eski başkanı Kıvanç Buhara ve belediye çalışanı olan Sonuç Kunna, Haşan Çavuş ve İlker Çakır, gözaltına alınarak mahkemeye çıkarıldı.

Zanlılar dün öğlen Gazimağusa’da çıkarıldıkları mahkemede 10’arbinTL’lik şahsi kefalet senedi imza ederek serbest kaldı. Zanlılardan yalnızca Sonuç Kunna suçunu kabul etti, diğer zanlılar suçlamaları reddetti.

Öte yandan, zanlıların yargılanacakları davanın fasıl 257 “Kamu sağlığı, (Defin ve Mezardan Çıkarma)” yasası altında “cesetlerin defnedilmesini ve mezardan çıkarılmalarını düzenleyen yasaya aykırı harekette bulunma” olduğu belirtildi.

Yargıç Ayşen Toroslu ise zanlılara getirilmesi tasarlanan davanın 10 kuruş para cezası ve 3 ay hapis cezası olduğunu açıkladı. Teminat şartlarını yerine getirip mahkemenin dışına çıkan zanlı 1 Sonuç Kunna; “İçim rahat, vicdanım rahat. Adalete güvenim sonsuzdur” diye konuşurken, Geçitkale Belediyesi eski başkanı zanlı 2 Kıvanç Buhara “Basına saygım sonsuzdur. Özellikle de Yenidüzen Gazetesi’ne” dedi.

Zanlı 3 Haşan Çavuş ise, 53 yaşında olduğunu, poliste herhangi bir sabıka kaydı olmadığını ancak Sonuç Kunna’nın birçok suç dosyası olduğunu iddia etti. Gazimağusa Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Ayşen Toroslu’nun huzurunda görüşülen teminat duruşmasında İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Haşan Çaltılı, Gazimağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Geçitkale Polis Karakolu’nda görevli polis çavuşu Ali Tosun’u tanık olarak dinletti.

Tanık polis, 3 Aralık 2012 tarihinde zanlı 1 Sonuç Kunna’nın polise verdiği beyanında Geçitkale Belediyesi’nde çalışmakta olduğu sırada, yine aynı belediyede ustabaşı olarak görev yapan zanlı 3 Haşan Çavuş’un kendisine gelerek, o dönemin Geçitkale Belediye Başkanı olan Kıvanç Buhara’nın kendisinden bir ricası olduğunu belirttiğini bildirdiğini söyledi.

Polis Çavuşu, zanlı 1 Sonuç Kunna’nın beyanında zanlı 3 Haşan Çavuş’un kendisine dönemin belediye başkanı olan zanlı 2 Kıvanç Buhara’nın ricasının Geçitkale Mezarlığı’nda eski bir mezardan bir kafatası alınıp o dönemde eğitim görmekte olan oğlunun deney yapabilmesinin sağlanması, ardından kafatasının yeniden yerine konması olduğunu bildirdiğini kaydetti.

Tanık polis Ali Tosun, zanlı 1 Sonuç Kunna’nın beyanında kendisinin de bu ricayı kabul ederek bir gün sonra, zanlı 3 Haşan Çavuş ve zanlı 4 İlker Çakır ile birlikte Geçitkale Türk Mezarlığı’nda bulunan ve daha sonradan Mehmet Ahmet’e ait olduğunu tespit ettikleri mezarı kazıp içerisinde bulunan kafatasını aldıklarını ve konu kafatasını dönemin belediye başkanı zanlı 2 Kıvanç Buhara’ya teslim ettiğini söylediğini açıkladı.

Ali Tosun, o dönemde bir tahkikat başlattıklarını ancak olayın olup olmadığının araştınlabilmesi için mezarın açılması gerektiğini dile getirdi.

Mezarın açılabilmesi için Bakanlar Kurulu’na gerekli yazışmayı yaptıklarını anlatan Tosun, bu neticede 2014 yılı içerisinde gerekli iznin geldiğini ve 9 Eylül 2014’te konu mezarın belirtilen görevliler eşliğinde açıldığım ifade etti.

Tahkikat memuru;

“Mezarda yapılan incelemelerde insan iskeletine ait kemik parçalarının düzensiz bir şekilde olduğu, dozerle kazılmış olduğu ve ilgili iskelete ait kafatasının olmadığını tespit ettik. Bununla ilgili soruşturmamızı derinleştirdik. Aynı gün zanlılar mesele ile ilgili olarak tutuklandılar” dedi.

Mesele ile ilgili başlattıkları tahkikatın son bulduğuna değinen tanık polis Tosun, zanlıların davalarında hazır bulunmalarını sağlamak maksadıyla uygun bir teminata bağlanmalarını mahkemeden talep etti.

Savcı Haşan Çalıtı'nın sorularını yanıtlayan Tosun, kazıda kullanılan dozerin emare olarak alındığını ve zanlıların KKTC vatandaşı olduklarını söyledi.

Ali Tosun, zanlılara dava tebliğ ettiklerini, tebliğ edilen davanın fasıl 257 “Kamu sağlığı, (Defin ve Mezardan Çıkarma)” yasası altında “cesetlerin defnedilmesini ve mezardan çıkarılmalarını düzenleyen yasaya aykın harekette bulunma” suçu olduğunu bildirdi.