Helikopter, Girne’de Çatalköy bölgesinde, BRTK için, temsili olarak yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirdi.

Tatbikat öncesi mürettebat, helikopterin rutin bakımını yaptı.

Ardından temsili olarak Alo 177 Orman Yangın hattına yapılan ihbar değerlendirildi.

BRT’ye konuşan Gözetmen Pilot Yaşar Özkır da, ihbarın gelmesinin ardından 12 dakika içerisinde helikopterin müdahaleye hazır olduğunu söyledi.

Gözetmen Pilot Özkır, yangın helikopterinin KKTC’de konuşlanmasının, erken müdahale için önemine vurgu yaptı ve “Yangın olan her yerde helikopter şart” dedi.

Yangına müdahale için 12 dakika içerisinde tüm hazırlıklarını tamamlayan Yangın söndürme helikopteri ekibi, kısa sürede Lefkoşa’dan yangının bulunduğu Çatalköy kıyı şeridine ulaştı.

“Yangınlar keşke hiç olmasa” diyen Orman Dairesi Koruma Şube Amiri Ercan Poyraz, kurak bir iklimde yaşadığımıza dikkati çekti.

Poyraz, “Önemli olan, vatandaşlarımızın duyarlılığıdır ki öyledirler. Bize en erken zamanda, ihbarlarını versinler. Yangın çıkmadan önce alınması gereken tedbirlerimizi alalım. Bunları yaptıktan sonra yangınlara ne kadar hazır olursak, o kadar az zararla atlatabiliriz” dedi.

Poyraz, Orman Dairesi’nin Yeşilırmak’tan Karpaz’a kadar 12 ayrı noktada, yangın istasyonlarının bulunduğunu belirtti.

8 ilk müdahale aracı ile 12 arazöz ve 8 tankerin 24 saat hizmete hazır olduğunu belirten Poyraz, “Alo 177’yi artık herkes biliyor. 24 saat çalışıyor” dedi.

Poyraz’ın açıklamasına göre ülkede her yıl bir ila bir buçuk milyon arasında fidan dikiliyor:
Poyraz, “Ama bunlar kimi zaman kuraklık, kimi zaman hayvan baskısından bazen de yangınlardan yok oluyor. Biz bıkmadan usanmadan bunları tekrar çoğaltmak için çalışıyoruz. Vatandaşlardan da bu konuda her zaman destek bekliyoruz. Kaçak kesim, keçi baskısı gördüklerinde lütfen bize ihbar etsinler ki biz bunlarla mücadele edebilelim” dedi.

Özellikle Ormanlık ve Dağlık alanlara müdahale için, 42 gündür KKTC’de konuşlanmış durumda olan helikopter, 3’ü uçuş ekibi, toplam 5 mürettebatla, güneşin doğuşundan batışına kadar olan sürede görev başında.

Helikopeteri kiralama sözleşmesine göre, saatte 200 kilometre, su taşıma sepeti bambi dolu iken ise 150 kilometre hızla uçan Helikopter, havada 2 saat 15 dakika boyunca aralıksız kalabiliyor.
Ancak sözleşme sürecinin 109 gün ile sınırlı olduğu dikkate alındığında yangın söndürme helikopteri 67 gün daha KKTC’de kalabilecek.