Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), olası yangınlara karşı acil önlem alınmasını istedi.

KEMA Başkanı Orhan Aydeniz yaptığı yazılı açıklamada, yaz sıcaklarıyla birlikte orman ve arazi yangınlarının kapıyı çalmaya başladığını kaydetti.

Aydeniz, yaz sıcaklarının bu yıl yüksek derecelerde seyredeceği yönündeki uzman uyarıları dikkate alınarak, yangın koruma ve yangınlarla mücadele tedbirlerinin ivedilikle ve her zamankinden daha etkin alınması ve uygulanması zorunluluğu doğduğunu belirtti.

Ülkenin sıcak iklim kuşağı altında olduğunu vurgulayan Aydeniz, Yangın Koruma ve Savaş Organizasyonu  oluşturmak gerektiğini kaydetti

Yangınlara karşı alınacak önlemler konusunda ilgili yasa ve tüzüklerin devlet, kurum ve kuruluşlara bir çok görev yüklediğini vurgulayan Aydeniz, yasa ve tüzüklerin uygulanmak zorunda olduğuna işaret etti.

Aydeniz, yangın önlemlerinin birçoğunun hala hayata geçirilmediğini, ilk müdahale ekiplerinin tam kapasiteyle çalışabilecek duruma getirilmediğini ve orman yangınlarını tespit  amaçlı ormanlara kurulan kamera sistemindeki arızanın uzun zamandır giderilmediği için sistemin devre dışı olduğunu belirtti.

Orhan Aydeniz, Ergenekon’da çıkan yangında orman yangınlarına ilişkin birçok tedbirin hayata geçirilmediğinin görüldüğünü ve helikopter kiralanmasının da yangından sonra gündeme geldiğini ifade etti. Aydeniz,  helikopterden önce eksik tedbirlerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Aydeniz, yangınlara havadan mücadele amaçlı kiralanacak helikopterin orman yangınlarının, büyümeden ve zarara neden olmadan söndürülmesinde büyük yarar sağlayacağının aşikar olduğunu belirtti.