Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) korsan yayın yaptıkları iddiasıyla geçen ay kapatma kararı aldığı televizyon kanalları arasına Türk-SAT üzerinden KKTC'de ulusal yayın yapan STAR SHOPPING, STAR SİNEMA ve Diyalog TV'nin yayınını , lisansları olmadığı iddiasıyla kesmesi gündemdeki yerini koruyor. Konuyla ilgili olarak dün Kuzey Kıbrıs’ta yayın yapan TV kanal yetkilileri, Yayın Yüksek Kurulu’nda (YYK) bir araya gelerek, sorunun düzeltilebilmesi için YYK Başkanı İlkay Diren’le görüştüler. 

Toplantıda, gerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ömer Kalyoncu, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Türkiye ile temas kuruldu. Yapılan temaslardan ise herhangi bir sonuç alınamadı. Toplantıda, önceki akşam TV’lerin kapandığı saat olan 22.10’da, dün akşam da aynı saatte TV’lerin kapanması ile ilgili protesto edilmesi istendi. Ancak YYK’nın bugün yapacağı toplantıdan bir sonuç alınabilmesi için protestodan vazgeçilerek bir fırsat verilmesinin daha uygun olacağı kararlaştırıldı. 

YYK Başkanı İlkay Diren toplantıda, Kuzey Kıbrıs’ta yayın yapan TV yöneticilerine iki hafta önce meydana gelen kapatma olayı ile ilgili bilgi verdi. Diren, bu konuda RTÜK yetkilileriyle temasa geçtiğini ve RTÜK yetkililerinin kendisine bir hata yapıldığını ve Kuzey Kıbrıs’tan yayın yapan bu kanalların yayınlarının durdurulmayacağı şeklinde kendisine söz verildiğini söyledi. 

İlkay Diren, RTÜK yetkililerine, Kuzey Kıbrıs’tan yayın yapan TV kanallarında Yayın Yüksek Kurulu olarak kendilerinin lisans verdiğini, RTÜK’ün iddia ettiği gibi lisanssız olmadıklarını anlattığını kaydetti. RTÜK Başkanının kendisine, ‘Evet yanlışlık yapmışız ama 150 TV için aldığımız kararı iptal edemeyiz. Bu kanalların kapatma kararını uygulamayacağız' dedi. RTÜK tüm lisans ve izin belgelerimizi göndermemize rağmen, Türk-SAT'tan yayının kesilmesini istemiş. Türk-SAT'tan bir mail gelerek 3 kanal kapatıldı. RTÜK’ün, bu kanalların lisansları olmadığı şeklindeki iddiası beni hayal kırıklığına uğrattı” dedi. 

Bu arada YYK ile TV yöneticilerinin toplantı yaptığı sırada RTÜK Başkan Yardımcısı telefonla aradı. RTÜK Başkan Yardımcısı’nın da konudan bilgisi olmadığı toplantı sırasında ortaya çıktı. Yaklaşık 3 saat süren YYK ile TV yöneticilerinin toplantısı sırasında Başbakan Ömer Kalyoncu ile de temas kuruldu. YYK Başkanı İlkay Diren, Başbakan Ömer Kalyoncu’ya sorunla ilgili bilgi verdi. Başbakan Kalyoncu da YYK’nın yeniden toplanarak sorunu gidermesini ve yarın sabah (bu sabah) konuyla ilgili kendisine bilgi verilmesini istedi. 

ALİ ÖZMEN SAFA 

Televizyoncular Birliği Başkanı Ali Özmen Safa, toplantı sırasında yaptığı konuşmada, Yenidüzen gazetesi yazarlarından Sami Özuslu’nun konuyla ilgili gönderdiği destek mesajından dolayı kendisine teşekkür etti. YYK’dan beklentileri olduğunu dile getiren Ai Özmen Safa, büyük bir haksızlıkla karşı karşıya olunduğuna dikkati çekti. Safa, “Bu yapılan haksızlık ilk defa olmadı. Bundan sonra da olacak ve aynı duruma düşülecek. Bu kez piyango STAR SHOPPING, STAR SİNEMA ve DİYALOG TV’ye çıktı. İleride başka kanallara da aynı duruma düşebilir” dedi. 

“TÜRKİYE’DEKİ SİYASİLER BİLGİLENDİRİLMELİ” 

Türkiye’deki siyasilerin sorunla ilgili bilgilendirilmesi gerektiğine işaret eden Ali Özmen Safa, birlik olunduğu takdirde, gerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gerek Başbakan Ömer Kalyoncu ve gerekse YYK’nin elinin güçlü olabileceğini vurguladı. 

“YYK BİZE SAHİP ÇIKSIN” 

Bütün çabalara rağmen herhangi bir netice elde edilmediği takdirde eyleme gidilmesinin gerekebileceğini belirten Safa, YYK’ya da seslenerek, “Madem YYK lisans veriyor, bize sahip çıkması lazım. Bir otoritesi varsa olsun. Yoksa bu Televizyon kanalları RTÜK’ten lisanslarını alsın. Çünkü geçmişte olmuştur. İleride de olma ihtimali vardır. Buna artık bir son verilmeli” dedi. 

Bu gelişmeler yaşanırken, toplantıdan sonra YYK Başkanı İlkay Diren’in, RTÜK’le yeniden temas kurduğu öğrenildi. Elde edilen bilgilere göre, RTÜK yetkilileri YYK Başkanı İlkay Diren’e, kapatılan 3 TV sahiplerinin kendileriyle temasa geçmesini ve sorunu anlatmasını istedi. Bu konuda YYK Başkanı Diren’in ne yanıt verdiği ise öğrenilemedi. Ancak kapatılan TV yetkilileri, “Bu TV’ler YYK’ya bağlıdır. Ama RTÜK’le temas kurmamız isteniyor. Biz RTÜK’e mi, yoksa YYK’ya mı bağlıyız. Şayet RTÜK söz sahibi ise, YYK burada otoritesini kaybetmiştir” ifadelerini kullandı.