Arafat Vakfesi için Suudi Arabistan'ın Mekke şehrine gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kabe'deki vinç kazasında yaralanan Türk hacı adaylarını hastanede ziyaret etti.

Mekke Diyanet Hastanesinde kalan Ziya Arıöz, Ahmet Sarıgül ve İrfan Okullu'yu ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Müslümanların bütün işlerini sağlam yapması için vinç kazasından ders çıkartmak gerektiğini belirtti.

Başkan Görmez açıklamasında şunları söyledi:

"Bu sene hepimizi üzen bir vinç kazası ile hayatını kaybeden dünyadan pek çok hacı kardeşimiz oldu. Onlara rahmet diliyorum, yaralılara şifalar diliyorum. Türkiye'den 8 kardeşimiz hayatını kaybetti. Yaralılarımızı az önce ziyaret ettim. Suudi hastanelerinde yaralılarımız var. Bu yaralıların hac ibadetini eksiksiz yerine getirmeleri için neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Cenab-ı Hak bir daha böyle kazalar vermesin. Sebepler fırtınalar olabilir, şimşekler olabilir. Bütün bu kazalar biz Müslümanlara kendi işlerimizi çok daha sağlam yapmamız gerektiğini gösteriyor. Suudi makamlarının yaptığı açıklamalar, sadece fırtınadan değil aynı zamanda iş makinelerinin kullanım kılavuzuna uygun bulundurulmadığı tespitini ortaya çıkarttı. Onun için milyonlarca insanın ibadetini daha güvenli yapmak için daha yoğun görüşmelerde bulunmak gerektiği anlaşıldı. Önümüzdeki hac görüşmelerinde bilhassa Kabe'nin her köşesinde ani sağlık müdahaleleri yapabilecek sağlık ekiplerinin oluşturulmasını gündeme getirmeyi düşünüyoruz"

Türkiye olarak Mekke'de bu sene hizmete alınan yeni hastanenin bütün hac organizasyonu içerisinde tek olduğunu ifade eden Başkan Mehmet Görmez, "Bu hastane ilk defa kullanıldı, hac organizasyonu yapan ülkeler arasında böyle bir hastaneye sahip olan başka bir ülke yok. Sadece Türklere değil, Kafkasya'dan Balkanlardan bize müracaat edenlere yardımcı oluyoruz. Tekrar bütün kazazedelere geçmiş olsun diyorum. Hac ibadetinden hemen sonra Türkiye'ye intikal ettirilecek hastalarımız ile alakalı hava ambulansları göndermek suretiyle, kazazedelerin kendi şehirlerinin hastanelerine taşınmaları söz konusu olacaktır. Vefat eden kardeşlerimiz ile alakalı uygulamamız da var. Eşleri ile birlikte gelmişlerdi. Eşlerini kaybeden hacı adaylarımız bize müracaat ettiler. Kendilerine refakat edebilecek bir evlatlarının veya yakınlarının getirilmesini talep ettiler. Kazada vefat eden 8 Türk kardeşimizden sadece 2 tanesi, Diyanet İşleri Başkanlığımız ile gelen hacı adayımız olmasına rağmen, biz hepsinin yakınlarını Suudi Arabistan Büyükelçiliğinden vize alarak buraya getirdik. Bu akşam vefat eden hacılarımızın yakınları ile bir yemekte beraber olacağız. Onlara taziyelerimizi sunacağız. Hac ibadetinin çok farklı boyutları var. Bu ibadetin diğer boyutları ile ilgileneceğiz. Ayrıca artık Kabe'deki bu inşaat çalışmalarının bir an önce bitmesini istiyoruz. Vinçlerin gölgesinde ibadet etmek istemiyoruz. Bu görüşlerimizi de Suudi yetkililere bildireceğiz" diye konuştu.

Tazminat konusunda belirsizlikler olduğunun sorulması üzerine Başkan Görmez, "Resmi işlemleri buradaki resmi makamlarla takip ederiz. Herhangi bir kardeşimizin her hangi bir hak kaybına uğraması söz konusu olmaz" cevabını verdi.

Kaza'da sağ kolu ve sağ ayağı kırılan Ziya Arıöz, 1 saatten fazla yağmurda titreyerek yardım beklediğini belirterek, "Vinç kazasında yere düştüm. Sağ ayak bileğim ve sağ kolum kırık. Türkiye'ye gidince ameliyat olacağım. Şu anda otele aldılar. Vinç yüz metre yakınımıza vurdu. Biz kaçarken parça vurdu. Çantamı aldım, sol tarafıma basarak gittim. Sağ kolumu oynatamadım. Zorla kalktım. Biraz yürüdüm, bir delikanlı geldi kenara aldı. Yağmurun altında en az 1 saat kaldık. Dişlerim birbirine vurdu. İzdiham vardı. Yanımda ölenler vardı. Vinç parçaları ilk önce yakınımıza vurdu. Kaçtığımızı gördüm. Çantamı yastık yaptım" diye konuştu. Yaralılardan Ahmet Sarıgül, "Bağırdım vinç geliyor diye. Kaçtım. Ancak ayağıma parça isabet etti. Ayağımda kırık var. Ben tazminatla ilgilenmiyorum. Bu millet hac için geldi. Suudi hizmetlerinden memnunum. Ama şu olayın da hesabı sorulmalıdır" dedi.

Mekke'deki Suudi ve Türk hastanelerinde toplam 9 yaralı hacı adayımız kaldı. Bu yaralılar Çarşamba günü haccın farzı olan Arafat Ovasındaki vakfeye çıkartıldıktan sonra tekerlekli sandalye ile ziyaret tavafı yaptırılarak, Türkiye'ye tedavilerinin tamamlanması için gönderilecekler. Yaralılardan 7 tanesinin Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ambülâns uçakları ile alınması planlanıyor.

Yaralanan Türk hacı adaylarını ziyaret etti

Yaralanan Türk hacı adaylarını ziyaret etti