Çiğdem Aydın

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’ndan (BRTK) 2003 yılında emekli olan Bilgin Özaltınok, emeklilerden 7 yıl önce kesilen maaşlarının devlet tarafından ödenmeye başlanacağı açıklamasından vicdan azabı duyduğunu söyledi.

Diyalog’a konuşan Özaltınok, “Ülkede asgari ücretli geçim sıkıntısı yaşarken, Devlet Laboratuvarı yandı, yenisini yapacak para yok derken, güvenli yollar yapacak para yokken, sağlıkta kaos yaşarken bizim iktidarımız muhalefetimiz aciliyeti olmayan bir ödeme yapmaya hazırlanıyor. Ödemenin yapılacağı kesim de sanki zafer kazanmış gibi davranıyor. Bu nasıl bir vicdan anlamadım” dedi.

İki çocuğuna hem ana hem babalık yapan Özaltınok, 59 yaşında devletten aldığı 4 bin 800 TL maaş ile geçindiğini dile getirerek, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın, 7 yıl önce emekli maaşlarından kesilen paraların devlet tarafından ödenmeye başlanacağı açıklamasını eleştirdi.    

"Nasıl bir toplum olduk?"

Özaltınok şunları söyledi:

“Bu vatanını, ülke insanını, gençlerini sevmek değil. Bu ülkede ekonomik sıkıntılar olduğunu her kesim söylüyor. Hal böyleyken geriye dönük maaşlardan yapılan kesintinin, böyle bir dönemde ödenmeye başlanacak olması ve buna emekliler dahil Emekliler Derneği, sivil toplum örgütleri, iktidarı, muhalefeti sessiz kalmasını kabul etmek mümkün değil. Nasıl bir toplum olduk, nasıl insanlar olduk ? Benim cebim dolsun şişsin gerisi ne isterse yapsın mantığı bu ülkeyi sevmek değil.”

"Her doğan bebek borçlu doğuyor"

Bilgin Özaltınok, bugün ülkede asgari ücretli geçim sıkıntısı yaşarken, her doğan bebeğin ailesinin borcu ile doğarken, yanan Devlet Laboratuvarı’nın yenisi yapılacağına, eğitimde, sağlıkta kaos yaşanırken, emeklilere kesilen paraların iade edilmesinin yanlış olacağını savundu. Özaltınok şöyle dedi: “Devlet Laboratuvarı’nda çalışan insanlar resmen zehirlendi. Her şeyin başı sağlık deriz de sağlık için neden harcanmıyor bu paralar? Anlamak mümkün değil. Memlekette para yok deniyor, yatırım yapılmıyor sağlığa, eğitime, ulaşıma. Ama belirli bir zümreye geriye dönük ödeme yapılıyor. 

"Almayın bu paraları, yaralara merhem olalım"

Ben de emekliyim. Benim de alacağım var ama ben istemiyorum. Diyalog Gazetesi aracılığı ile çağrı yapıyorum: Hem derneğe, hem emekli arkadaşlara, vazgeçin bu paraları almayın. Hepsinin toplamı ile bu devletin devletimizin bir deliğini kapatalım. Özellikle sağlık konusunda bir şeyler yapılsın. Ülkede o kanser hastası vardır, onların yaralarına merhem olalım. İktidardakilere, muhalefete, sivil toplum örgütlerine, sendikalara çağrımdır: Ayağa kalkın tepki gösterin. Geleceğe yatırım yapmalıyız. Her kesim elini taşın altına koysun. Öyle ‘benim hakkımdır ben isterim geride kalanın boynu kopsun ne yaparlarsa yapsın’ gibi bir düşünce ile bu ülkede yaşanmaz. Hepimizi çoluğu çocuğu var. Şifa arayan insanlarımız varken, kimin vicdanı kaldırır bu ödemeleri soruyorum. Benim gerçekten çok içime oturdu.”