Zorkun Taşer

Başkent Lefkoşa’ya bağlı Kırıkkale köyünde dün akşam üzeri sadece 10 dakika etkili olan yağmur ve şiddetli rüzgarda bir ev ve iki ahırın çatısı uçtu. Bazı evlerin damlarında bulunan su depoları da rüzgardan nasibini aldı. Şiddetli rüzgar nedeniyle evleri ve malları zarar gören vatandaşlar, çaresizlikten yakınarak yetkililerden yardım istedi.

Rüzgar ayrıca elektrik direklerine de zarar vererek, tüm köyü elektriksiz bıraktı. 

Köydeki birçok ağaç da yağmur ve şiddetli rüzgar karşısında direnemedi,  parçalanan dallar, elektrik tellerine zarar verdi.

Olaydan sonra mağdur olduklarını ifade eden vatandaşlar, bazı siyasileri arayarak yardım talep etti.

“Hükümet bu sefer sözünü tutsun”

Köylerinde iki yıl önce de meydana gelen fırtına sonrası aynı görüntülerle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen köy Kırıkkaleliler, “O zamanın hükümeti sözünü tutmadı ve bize yardımcı olmadı. Umarız şimdiki büyüklerimiz bize yardımcı olurlar, zararımızı karşılarlar” şeklinde konuştu.

Kaymakam ‘En geç Pazartesi geleceğim’ dedi

Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu ile görüşen Değirmenlik Belediyesi Asbaşkanı Mehmet Hüdaoğlu, Belediye Başkanı’nın da Belediyeler Birliği’nde süren toplantısından dolayı, bölgeye bugün gelerek incelemelerde bulunacağını aktardı.

Lefkoşa kaymakamının kendisine, ‘En geç Pazartesi köye gelerek incelemelerde bulunacağını’ söylediğini ifade eden Hüdaoğlu, belediyenin de gereken tüm yardımı köy halkına yapacağını aktardı.

Köylü 10 dakikada afeti yaşadı

Diyalog’a konuşan köy sakinleri, 10 dakikalık yağmurla karışık dolu yağışının köyü mahvettiğini dile getirdi.

Köy sakinleri, yaklaşık 10 dakika sürdüğünü söyledikleri yağışta, şiddetli bir şekilde esen rüzgarın etkisiyle elektrik tellerinin yollara düştüğünü ve şans eseri kimsenin yara almadan atlattığını söyledi.

Evin çatısı uçtu

Köy meydanında bulunan arazisine ev yaptıran Savaş Özmert’in de henüz tadilatı bitmeyen evinin tavanı rüzgarın etkisiyle param parça olarak sokak ortasına düştü.

Rüzgarın etkisiyle yaklaşık 4 metre yükseğe tavanın fırladığını söyleyen görgü tanıkları, “O esnada sokakta birisi olsaydı felaket yaşanacaktı” dedi.

Mandıra da nasibini aldı

Köyün çıkışlarında yer alan Hüda Karaoğulları’na ait mandıra da 10 dakikalık fırtınadan nasibini aldı.
Fırtınada, ağılın tavanı, yaklaşık 3 metre havalandıktan sonra ağılın hemen yanına düştü.
İçeride en az 10 büyük baş, 20’ye yakında küçük baş hayvanı bulunan Hüda Karaoğulları, hayvanlarına bir zarar gelmediği için şanslı olduğunu ifade etti.

Su depoları param parça oldu

Köydeki bazı evlerin çatılarında bulunan su depoları da fırtınanın etkisiyle onlarca metre öteye kadar uçtu.

Köy uzun süre elektriksiz kaldı

Ayrıca fırtınanın etkisiyle koparak yol ortasına düşen elektrik kabloları nedeniyle köy uzun bir süre elektriksiz kaldı.

Elektrik kurumu çalışanları, gece geç vakitlere kadar çalışarak kabloları tamir etmek için caba gösterdi.

O sırada kabloların yamalanarak, yeniden konulmasına tepki gösteren bir köy sakini ile çalışan arasında kısa süreli bir atışma oldu.

Köylü kablolardan yakındı

Ayrıca köylü, Kıb-Tek’in bağlamış olduğu kablolardan yakındı.

Köye bağlanan elektrik kablolarının, sık sık rüzgarın etkisiyle koptuğunu ifade eden Kırıkkale sakinleri, “Kablolar o kadar ince ki, defalarca kopup, sokak ortasına düştü. Hiç kimsenin bizi umursadığı yok. Umarım şimdi sesimizi duyarlar ve bu kabloları artık değiştirirler. Defalarca kopmasına rağmen kablolar yine yama yapılarak bize kullandırılıyor” dedi.

Köylü ne dedi?

Osmanoğlu: Her zaman aynısı oluyor

Köyün uzun yıllardır muhatlığını yapan Gürsel Osmanoğlu, “İki yılda bir aynı şey oluyor. Bazı vatandaşların evleri zarar gördü. Gereken incelemeleri polis yaptı. Bugünde kaymakamlık ve belediyenin yapacağını umuyoruz” dedi.

Cengiz Mene: Elektrik direği için benden para aldılar

Fırtına sırasında evinin önündeki çardağı uçan Cengiz Mene, “Hükümet geçtiğimiz yıllarda olan fırtına da bize yardımcı olmadı. Bari bu sefer olsun. Elektrik kurumu, kendi evime elektrik çeke bilmem için benden para aldı. Para aldı bir de üstüne Sterlin olarak istediler. Bu kadar para verdim, bari doğru düzgün bağlasalardı. En ufak rüzgarda kablolar yerlere iniyor, elektriksiz kalıyoruz” dedi.

Eser Yurter: Telleri değişsinler

İki yıl önce köyde meydana gelen fırtına sonrası, evindeki bir çok elektronik eşyanın elektrik kablolarının bir anda kopmasıyla yandığını ve maddi zarara uğradığını söyleyen Eser Yurter, “Bu defa olsun kabloları değişsinler. Bu kablolar standartların altında. En ufak Rüzgarda kablolar koparak sokağa düşüyor. Allah korusun orada bir çocukta olabilirdi. Umarım bu sefer kabloları değişirler”dedi.

Mustafa Narcı: Şükürler olsun kimseye bir şey olmadı

Köyün sonlarında evi olan Mustafa Narcı, “Evde çocuğum vardı. Allah’tan damda bulunan güneş enerji sistemi rüzgarın etkisiyle havalanarak uçtuğunda kimseye bir şey olmadı. Rüzgar o kadar şiddetliydi ki depoyu yerinden söktü. Umarım zararımızı hükümetimiz karşılar” şeklinde konuştu.
Deposu fırtınanın şiddetiyle yerinden sökülen Mustafa Narcı, yetkililerden yardım istedi