Evrim Kamalı

KKTC’de, 2011 – 2014 yılları arasından işlemiş olduğu mülteci kaçakçılığı suçlarından elde etmiş olduğu 143 bin Dolar parayı akladığı gerekçesiyle aleyhine dava getirilen sanık Mehmet Ali Kızılkaya suçlu bulunup mahkûm edildi.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde Başkan Ömer Güran, Yargıçlar Rauf Kürşat ve Vedia B. Barkın huzurunda gerçekleşen dünkü karar duruşmasında sanık aleyhine heyetin oybirliğiyle verdiği kararı Yargıç Kürşat açıkladı. 

Kürşat, sanık lehine ve aleyhine olan olguları değerlendirdiklerini, sanığın işlemiş olduğu insan kaçakçılığı suçundan daha önce Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 ay hapislikle cezalandırıldığını ve bu davanın da o meseleyle bağlantılı olmasına rağmen Suç Gelirlerini Aklama Yasası altında ayrı dosya olarak görüşüldüğünü belirtti.  

Sanığı kendi vermiş olduğu ifade doğrultusunda yargıladıklarını kaydeden Kürşat, sanığın kendi beyanı olan kaçırmış olduğu mültecilerden 143 bin Dolar gelir elde ettiğinin tespit edildiğini söyledi. 

“Savaş göçmenlerinin paralarını almasına hoşgörüyle bakamayız”

Yargıç Rauf Kürşat bu tür bir suçun çok ciddi olduğunu ve incelendiğinde birçoğu savaş göçmeni olan mağdurların paralarını almasına hoşgörü ile bakılamayacağını belirterek, sanığa verilmesi gereken en uygun cezanın hapislik cezası olduğuna karar verdiklerini ifade ettikten sonra, sanığı “mahkûm olduğu suç gelirlerini aklama” suçundan 2 yıl 6 ay hapislikle cezalandırdıklarını açıkladı.