Öneri, tek amaçlarının halkın beklentilerine cevap verebilecek daha iyi bir yargı düzeni kurmak olduğunu vurguladı.

Öneri, “Davaların gecikmesinin, adaletin daha geç tecelli etmesinin birçok sebebi var. Bunlardan bazıları bizi aşan sebeplerdir. Bizi aşan sebeplerin başında Yüksek Mahkeme yargıç sayısının Anayasa uyarınca 8 ile kısıtlanmış olmasıdır” dedi.

Şafak Öneri, yargıda değiştirilmesini istedikleri önerilerin Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte referanduma sunulmasının önemine de işaret etti.

Öneri, “Referandumun mali külfet bakımından bir seçimden farkı yoktur. Tahmin edildiğinden kat kat fazladır. 1 milyon TL’den aşağı seçim yapıldığı bugüne kadar görülmedi. Bu fakir devlete ayrı bir referandumla gitmek bu kadar paranın gereksiz yere harcanması demektir. Bunların en güzel yolu bir başka vesile ile yapılanlardır. Cumhurbaşkanlığı seçimi seçim kurulları açısından hem daha basit ve erken sonuçlanabileceğinden aslında referandum için ideal zemin oluşturur” dedi.

Siyasi partilerin tümünün yargıda yapılması gereken değişikliklerde hem fikir olduğunu da ifade eden Öneri, yargıyla ilgili anayasa değişiklik önerilerinin konsensüs ile halk oyuna sunulması olduğunu söyledi.

Öneri, üzerinde durdukları 3 esas noktanın Yüksek Mahkeme’de yargıç sayısının artırılması; Yüksek İdare Mahkemesi’nin iki dereceli hale getirilmesi ve yargıda nesnel bağımsızlık olduğunu belirtti.

Şafak Öneri, amaçlarının önlerindeki fırsatı değerlendirip, yargının önünü açıp, halkın adalet ihtiyacını daha iyi bir şekilde karşılamak olduğunu vurguladı.

Öneri, yargıda iç düzenlemeye gittiklerini de şu ifadelerle açıkladı.

“Biz kendi içimizde gecikmelerden doğan sorunları gidermek için bazı çalışmalar yapıyoruz… Denetleme ve izleme yöntemi olarak Yüksek Mahkeme Başkanlığı içinde gruplar oluşturduk. Her bölge için arkadaşlar çok daha yakından ve etkin bir şekilde gerek yargıçları, personeli gerekse çıkan ürünü daha yakından denetleyecektir. Aksaklıkları yine Yüksek Mahkeme Kurulunda tartışıp çözümlerini bulacağız… Bir de halkla ilişkiler ve basın birimi oluşturduk. Bu da gerektiği zamanlarda gerekli duyuruları yapacak. Artı halktan gelen şikayetleri alıp değerlendirecek”

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, yargıdaki dava artışlarının ve gecikmelerin mahkemenin alacağı tedbirlerle çözülemeyeceğine de işaret etti.

Öneri, ceza davaları yönünden mahkemeye gelene kadar bir gecikmenin söz konusu olduğunu, bu noktada polisin suçu ve suçluyu erken takip etmede güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.