İzmir'de iş adamı T.N. hakkında babalık davası açan taksici Yüksel Sakarya, 50 yıl sonra hem davayı kazandı hem de 100 bin liralık manevi tazminat aldı. Bu karar Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, çocuğunu inkar eden anne ve babaları zor durumda bırakacak emsal karar verdi. İzmir'in Seferihisar İlçesinde yaşayan arazi zengini iş adamına karşı açtığı babalık davasını 50 yıl sonra kazanan taksici Yüksel Sakarya (50), kendisini inkar eden iş adamı babası T.N. (80)'ye karşı 150 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Seferihisar Asliye Hukuk Mahkemesi zaman aşımı nedeniyle davayı reddetti. Taksicinin itiraz talebini inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, "Bir kişinin fiziki, sosyal ve duygusal kişilik değerlerine iradesi dışı saldırı sonucu meydana gelen eksilme ve kayıplar manevi zararı oluşturur. Bu tür kişilik saldırısına uğrayan kimse, manevi tazminata hükmedilmesini isteyebilir" diyerek emsal niteliğinde karar verdi. Yargıtay'ın kararı bozması kararına uyan yerel mahkeme, yasal faizle birlikte iş adamını 100 bin liralık tazminata mahkum etti. Bu karar da kesinleşti.

İLK KEZ BÖYLE BİR KARAR ÇIKTI

Avukat Varol Turbay, Türkiye'de ilk kez babalığı DNA ile ispatlanmış kişiye karşı çocuğunun tazminat talebinin kabul edildiğini ve bu olayın binlerce kişiye emsal oluşturduğunu belirtti. Müvekkilinin açtığı babalık davasını 50 yıl sonra kazandıklarını anlatan Avukat Varol Turbay, şöyle konuştu: "İş adamı T.N'nın, taksicilik yapan müvekkilim Yüksel Sakarya'nın babası olduğu yüzde 99.99 DNA raporu ile kesinlik kazandı. Beş yıl önce açtığımız 150 bin liralık manevi tazminat talebimiz Seferihisar Hukuk Mahkemesi tarafından zaman aşımı gerekçesiyle reddedildi. Ancak, yargıtay yerel mahkeme ile aynı görüşü paylaşmadı. Hukuka aykırı olarak saldırıya uğrayan kimse, manevi tazminata hükmedilmesini isteyebilir diyerek manevi tazminatın yolunu açtı."

ANNELİĞİ VE BABALIĞI İNKAR EDEN ÜNLÜLER YANDI

Aralarında şarkıcı küçük Emrah, Ferdi Tayfur, Atilla Taş gibi sanatçıların yanı sıra siyasetçi ve iş dünyasının önemli isimlerine karşı babalık ve annelik davalarını kazanan çocuklar istedikleri takdirde manevi tazminat davası açabilecek.