Rahme Çiftçioğlu

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş, ülkede ve dünyada meydana gelebilecek acil ve afet durumlarına müdahale etme imkânına ve kabiliyetine sahip olduklarını vurgulayarak, “Bütün insanlığın hizmetindeyiz” dedi.

Sivil Savunma Teşkilatı’nın hazırlıklarının hem iç hem de dış olaylara yönelik olduğunu kaydeden Yarımbaş, “İçte tam yeterliliği, gerektiğinde de her yerde olabilmeyi esas alıyoruz. Vizyonumuz dünyadır” diye konuştu.

Fatih Yarımbaş, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın tüm malzemelerinin yurt dışına kolayca taşınabileceğini, personelin başka ülkelere gitme ihtimaline karşı her zaman hazır olduğunu kaydederek, arama-kurtarma faaliyetleri için ekiplere İngilizce eğitim verildiğini de söyledi.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın sloganının “Yaşatmak İçin Yaşayanlar” olduğunu ifade eden Yarımbaş, “Sivil Savunma, devletin gücüne katkı sağlayan bir unsurdur, güçlü olan KKTC’dir. Biz devletin gücünü, şefkatini bütün halkın hissetmesini istiyor, her alanda bunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“HER FAALİYET KKTC YARARINA İCRA EDİLİYOR”

Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) konuşan Yarımbaş, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın başarısının disiplinden, personelinin adanmışlık ruhuyla çalışmasından ve profesyonellikten kaynaklandığını kaydetti.

Görevlerini “vatana hizmet” düşüncesiyle yerine getirdiklerini, her faaliyetin KKTC yararına icra edildiğini söyleyen Fatih Yarımbaş, Sivil Savunma Teşkilatı’nın hem kendi imkanları olduğunu, hem halk örgütleri bulunduğunu hem de KKTC’nin desteğini aldığını dile getirdi.

Yarımbaş, “Halkımızın gücü önemli. Halk, bizim faaliyetlerimizde hem talebe göre hem de gönüllü olarak yer alıyor. Gönüllülük örneğini mülteci krizinde gördük. KKTC halkı, elindekini avucundakini buraya getirmeye çalıştı” dedi.

“KKTC’NİN GÖNLÜNÜ ALMAYA TALİBİZ”

Halktan gelen hiçbir talebin karşılıksız kalmayacağını vurgulayan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş, “İnsanların kedisi kuyuya düşse bizi arıyor ve bu bizim çok hoşumuza gidiyor. Çünkü biz KKTC’nin gönlünü almaya talibiz. Hiçbir zaman da ‘bu bizim için yeterlidir’ demiyor, çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“EN UCU DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ”

Sivil Savunma Teşkilatı’nın sadece barış hatlarında değil, muharip şartlarda da afet yönetimi yaptığını kaydeden Yarımbaş, “Savaşı kimse arzu etmez. Kıbrıs’ta savaş da çıkmayabilir, ancak dünyada hiç olmayacak şeyler oluyor. Dolayısıyla en ucu düşünmek zorundayız. En kötüye tedbir alabiliyorsanız diğer konular zaten hallolur” ifadesine yer verdi.

“KRİZ YÖNETİM SİSTEMİ DÜNYADA BELKİ DE EN ÇOK DEĞİŞEN SİSTEM”

Açıklamasında, 25 ile 26 Şubat tarihlerinde Başbakanlığın katkısıyla Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı tarafında organize edilen “Afet ve Acil Durumlara Milli Hazırlık Semineri”ne de değinen Fatih Yarımbaş, seminerin düzenlenme amacını hatırlattı.

KKTC’deki kriz yönetim mekanizmasının geliştirilmesi ve basitleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yarımbaş, “Kriz yönetim sistemi dünyada belki de en çok değişen sistemdir. İmkanlar ve ihtiyaçlar artıkça bu sistem kendisini yeniliyor. KKTC’deki kriz yönetim mekanizmasının da revizyona ihtiyacı var” dedi.

Kriz yönetimi konusunda mevzuatın yeterli olmadığını, bunun altındaki motivasyonu da sağlamak gerektiğini ifade eden Fatih Yarımbaş, “Sıkıntı durumlarında hiç emirsiz ve talimatsız buralara koşmamız lazım. Herkes, elinde ne varsa ki bu bir kova da olabilir bir battaniye de, kriz merkezine getirmeli” diye konuştu.

“DEVLETİN İMKANLARININ ORTAK KULLANILMASI GÜÇ, EKONOMİ VE SİNERJİ YARATIR”

Fatih Yarımbaş, krizin tek elden yönetilmesiyle devletin imkanlarının ortak kullanılabileceğini vurgulayarak, bunun güç, ekonomi ve sinerji yaratacağını belirtti.

Yarımbaş, bu konuda bir örnek vererek, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi’nin “unimog” olarak bilinen, her türlü arazi ve hava şartında gitmek için tasarlanan kamyonlarından birinin artık Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile ortaklaşa kullanılacağını söyledi.

SİVİL SAVUNMA’YA “ULUSLARARASI FARKINDALIK YARATANLAR” ÖDÜLÜ

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Girne açıklarında batma tehlikesi geçiren mülteci gemisiyle ilgili kurtarma operasyonuna değinen Yarımbaş, 300’e yakın mültecinin tahliyesi, barındırılması ve iaşelerin sağlanmasında Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın başarılı çalışması nedeniyle “Uluslararası Farkındalık Yaratanlar Ödülü”ne layık görüldüğünü vurguladı.

Fatih Yarımbaş, bu başarının yönetimin tek elden yapılmasıyla ilgili olduğunu vurgulayarak, “Burada KKTC’nin gücünü ortaya çıkaran kurumsal koordinasyon ve halk desteği vardı” dedi.

DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ KKTC’DEKİ ARAMA KURTARMA PARKURLARINDA YARIŞACAK

Sivil Savunma Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’nin çalışmalarına da işaret eden Yarımbaş, bu yıl afetle ilgili günlerin ve etkinliklerin konseye bağlı üniversitelerin ülkelerinde, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın amblemiyle yapılacağını açıkladı.

Yarımbaş ayrıca Sivil Savunma Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’nin 2016’da dünyada bir ilk olacak “Arama Kurtarma Oyunları”nı KKTC’de düzenleyeceğini belirtti.

Bu kapsamda “dağda arama-kurtarma”, “suda arama- kurtarma” gibi farklı alanlarda parkurlar oluşturulacağını anlatan Fatih Yarımbaş, dünya üniversitelerinin bu parkurlarda yarışacağını kaydetti.

127 KİŞİLİK KADRO

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın 127 kişiden oluştuğunu belirten Yarımbaş, 2007’den beri kurumdan emekli olanların yerine istihdam yapılmadığını, ancak yeni istihdamlar için ilgili devlet kurumlarıyla istişare içinde olunduğunu ifade etti.

“Malzeme, teçhizat, eğitimle ilgili projelerimiz var. Bunları KKTC’de tam yeterlilik, dünyanın her yerinde görev yapabilme vizyonu çerçevesinde yapacağız” diyen KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Yarımbaş, “Başımıza gelen en ufak olayı bile muhakeme ediyoruz, ‘neyimiz eksikti’ diye değerlendiriyoruz. Bunu yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.