Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, “Afete Hazır Okul Projesi” kapsamında Pile Türk Okulu’nda bugün “Sivil Savunma Afet Acil Durum ve Tahliye Tatbikatı” düzenledi.

Tatbikata, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Sivil Savunma Teşkilatı Gazimağusa Bölge Müdürü Eralp Kebapçı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı personeli, Sivil Savunma Halk Örgütü ekipleri, Birleşmiş Milletler yetkilileri, okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tatbikatta, Sivil Savunma Teşkilatı Gazimağusa Bölge Müdürü Eralp Kebapçı tatbikatın icrası hakkında bilgi verdi.

“Afet Acil Durum ve Tahliye Tatbikatı” senaryosu şöyle: “Limasol merkezli 5.7 şiddetinde deprem meydana geliyor. Alınan önlemler çerçevesinde Kriz Yönetim Merkezi kuruluyor. Pile Türk Okulu’nda depremden dolayı hasar meydana geliyor ve yangın çıkıyor.”

Senaryo çerçevesinde deprem ve çıkan yangın nedeniyle, öğrenciler ilk olarak güvenli alana tahliye edildi, paniğe kapılarak okulun çatısına sığınanlar atlama yatağı, kurtarma kemeri ve sedye ile kurtarıldı. Daha sonra yangın portatif yangın söndürme sistemi ile söndürüldü, dumanla dolu odada mahsur kalan bir öğrenci kapalı devre suni solunum setleri ile kurtarıldı.

Tatbikatın icrasının ardından Pile Türk Okulu sorumlu öğretmeni Cevdet Dilekkaya ile Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş birer konuşma yaptı.

1457528501.jpg

DİLEKKAYA: “YAŞAYARAK ÖĞRENDİLER”

Pile Türk Okulu sorumlu öğretmeni Cevdet Dilekkaya, bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Öğrencilerin deprem ve diğer doğal afetler karşısında neler yapmaları gerektiğini öğrenmelerinin çok önemli olduğunu söyleyen Dilekkaya, öğrencilerin bugünkü tatbikatla doğal afetler karşısında nasıl davranmaları gerektiğini yaşayarak öğrendiklerini kaydetti.

Dilekkaya, tatbikata katkı koyan herkese teşekkür etti.

YARIMBAŞ: “ÖĞRENCİLERİ DOĞAL AFETLERE HAZIR HALE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş, tatbikatların KKTC genelinde tüm okullarda yapıldığını, amaçlarının öğrencileri doğal afetlere hazır hale getirmek olduğunu söyledi.

Yarımbaş, afetlerden en az korkanların tedbirlerini alıp hazırlıklı olanlar olduğunu ifade etti.

Günümüz dünyasında çok sayıda insanın doğal afetler ve savaşlar nedeniyle yardıma muhtaç hale geldiğini belirten Yarımbaş, Türk halkının her zaman yardıma muhtaçların yanında olduğunu söyledi.

Yarımbaş, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın din, dil, ırk, mezhep gözetmeden yardıma ihtiyaç duyan herkese yardım yaptığını ve yapmaya devam edeceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından anı fotoğraflı çekildi ve mobil üniteleri ile arama kurtarma sergisi ziyaret edildi.

Okul bahçesinde kurulan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’na ait mobil mutfakta pişirilen öğle yemeğinin öğretmen, öğrenci ve bölge halkına ikram edilmesinin ardından etkinlik sona erdi.

1457528503.jpg

1457528536.jpg

1457528499.jpg

1457528500.jpg

1457528537.jpg

1457528538.jpg