Gıda Mühendisleri Odası, gün dolayısıyla yayımladığı mesajda, gıda mevzuatıyla ilgili günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak dünya standartlarında düzenlemelerin ivedilikle yapılması ve en az 10 yıldır devam eden yasa çalışmalarının ivedilikle tamamlanması çağrısında bulundu.

Oda açıklamasında, insan hayatında yaşamsal öneme sahip gıdanın hem bireysel anlamda günlük hayattaki yeri, hem de ülkesel anlamda sektör bazındaki öneminin de böyle özel günlerde daha çok ortaya çıktığı vurgulandı.

Açıklamada şöyle denildi:

“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde Dünya Gıda Günü’nde çeşitli etkinlikler düzenlenerek gıda güvenliği, gıda güvencesi gibi kavramlara dikkat çekilmektedir. Bu  yılki tema  ‘Aile Çiftçiliği: Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse’ olarak belirlenmiştir.

Dünya Gıda Günü’nün teması ile Dünya’ya verilen mesajda, bir yandan küçük ölçekteki aile çiftçiliği ve üretimleri teşvik edilirken, öte yandan da aile çiftçiliğinin açlık ve fakirliği ortadan kaldırmak, gıda güvenliğini ve besin değerini korumak, doğal kaynakların yönetimi, çevrenin korunması ve özellikle de kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınma  gibi önemli konularda katkı yapabileceğine dikkat çekilmektedir. Aile çiftçiliğinin hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin unsurlarından biri olduğu bilinmektedir. Araziler hakkında sahip oldukları derin bilgileri ve farklı toprakları sürdürülebilir şekilde yönetme becerileri ile çiftçi aileler pek çok ekolojik sistem hizmetinin iyileştirilmesine katkıda bulunmaktadırlar.

Ülkemizde son yıllarda yapılan çalışmalarla gıda mevzuatının yeniden güncellenmesi ve dünya standartlarında günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak ve sorunlarını çözmeye odaklanacak bir altyapı ile donanması için girişimler başlatılmıştır. En az 10 yıldır devam eden yasa çalışmaları ivedilikle tamamlanmalıdır. Meclis alt komitesinde görüşülmesi tamamlanan Gıda ve Yem Yasa Tasarısı yasallaştırılmalı, sistemi tamamlayacak ilgili diğer yasalar da Sağlık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Enerji’den sorumlu bakanlık tarafından çok hızlı bir şekilde tamamlanarak yasal hale getirilmelidir. Sadece yasal mevzuatın yapılması sorunların çözümü için yeterli olmayacağından, bu yasaların gerekliliklerini yerine getirecek uzman denetçi kadrolarının oluşturulması, üretim ve piyasaya arzın her aşamasında  etkin kontrollerin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Ülkemizin kalkınmasında büyük öneme sahip yerli gıda üretimin uluslararası kalite standartlarına ulaşması gerekmektedir.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği altında kurulan ve 11 yıldır faaliyet gösteren Gıda Mühendisleri Odası olarak sektörün ve toplumumuzun Dünya Gıda Günü’nü kutlar, güvenli ve kaliteli gıdalarla sağlıklı günler dileriz.”