Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği, 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” nedeniyle mesaj yayımlayarak otizmli bir çocuğun ağzından bilinmesi gerekenlere dikkat çekti.

Birlik Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, “Ben Her 68 Çocukta 1 Görülen Otizmli Olan Bir Çocuğum… Benim için bilmenizi istediğim 10 şey” başlıklı mesajında otizmle ilgili bilinmesi gereken 10 maddeyi şöyle sıraladı:

“BENİ KEŞKELERLE DEĞİL KOŞULSUZ SEVİN”

“1-Her şeyden önce ben ‘otistik’ değilim, ’otizmi olan bir bireyim’; 2-Kokular, sesler, tatlar, temaslar, parlak ışıklar benim için çok rahatsız edici olabilir ve beni korkutabilir; 3-Benimle direkt ve basit kelimeler seçerek konuşun; 4-Somut düşünürüm. Deyimler, imalar benim için anlamsızdır ve akıl karıştırıcıdır; 5-Sınırlı sözcük dağarcığıma karşı anlayışlı olun. Vücut dilime lütfen dikkat edin; 6-Yapamadıklarım yerine lütfen yapabildiklerime odaklanın. Bu beni çok mutlu eder; 7-Sosyalleşme konusunda bana yardım edin, çünkü bu beni geliştirir; 8-Öfke nöbetlerim olabilir. Bunu tetikleyen sebepleri bulursanız yaşamım çok daha kolaylaşır; 9-Lütfen beni ‘keşkelerle’ değil, koşulsuzca sevin. Ben buna değerim. Çünkü otizmi ben seçmedim; 10-Otizme bir eksiklik değil, farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın. Aslında ben zaten hep farklıyım, Çünkü ben yalan, hile, önyargı nedir, asla bilmem.”