Koalisyon turlarına yarın başlayacak olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Partili kurmaylarıyla beraber sırasıyla CHP, MHP ve HDP'yi dinleyecek. 45 gün içinde 63. hükümetin kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşmasının ardından hükümetin kurulması için belirlenen 45 günlük süre 9 Temmuz'da başladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon turlarına yarın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile başlayacak, Salı günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çarşamba günü ise HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşecek.

Koalisyon görüşmelerinde liderler masaya koalisyon ve erken seçim şartlarını koyacak. Bir anlamda taktik savaşına dönüşmesi beklenen görüşmelerde "koalisyon", "erken seçim", ve "azınlık hükümeti" seçeneklerini masaya yatırılacak. Başbakan Davutoğlu'nun en büyük çok üzerinde duracağı konu ise yüzde 41'lik kesimin hassasiyetlerini koruyarak, 13 yıllık istikrarın bozulmaması olacak. Muhalefetten gelen talepler, AK Parti kurmaylarının koalisyon için oluşturulan komisyonlarda hazırladığı raporlar kapsamında değerlendirilecek.

İlk turda yeni hükümetin kurulmasının beklenirken koalisyon şartları değil daha çok "niyet" ön plana çıkacağı düşünülüyor. Ramazan Bayramı sonrası yapılacak ikinci tur görüşmelerde koalisyona hazır olan partiyle kırmızı çizgiler ve ilkeler doğrultusunda nihai sonuca ulaşılması bekleniyor.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNE KURMAYLARIYLA KATILACAK

AK Parti'nin koalisyon çalışmalarını yürütmek üzere CHP konusunda oluşturduğu komisyonun koordinatörü Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik. Çelik'in koordinatörlüğündeki CHP komisyonu, CHP ile koalisyon müzakereleri için çok boyutlu bir dosya hazırlayarak, geçen hafta Başbakan Davutoğlu'na sunmuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun CHP ile koalisyon görüşmesine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, AK Parti Ankara Milletvekili Mücahit Aslan ve AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan beraber katılması bekleniyor.