Eniz Orakcıoğlu

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, kamuda çalışan doktorların yasal olmayan bir şekilde ikinci iş yapmaları üzerine Serbest Çalışan Hekimler Birliğinin başlattığı yargı süreci ile ilgili Yeni Bakış’a konuştu. Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun açıklamalarını da eleştiren Gardiyanoğlu, Tıp- İş ve Tabipler Birliğinin bu konudaki açıklamalarını da doğru olmadığını belirtti.

“Dava yeni yıla kadar sonuçlanır”

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, kamuda çalışan doktorların yasal olmayan bir şekilde ikinci iş yapmaları üzerine Serbest Çalışan Hekimler Birliğinin başlattığı yargı sürecinin 2 yıldan beri sürdüğünü belirterek, “Karşı tarafın olayı farklı tarafa çekme çabasına rağmen yargı süreci sürmektedir. Son duruşmadan önce karşı tarafın başvurduğu yol ise bu davanın Yüksek İdare Mahkemesi’nde görüşülmemesi gerektiği, Yüksek İdare Mahkemesi’nin bu konuda yetkili olmadığı ve bu konunun Anayasa Mahkemesinde görüşülmesi şeklinde olmuştur. Mahkeme heyeti ise bu konunun Anayasa Mahkemesine sevk edilmesine gerek olmadığını, Yüksek İdare Mahkemesi’nin Sağlık Bakanına bu yasayı uygulaması şeklinde emir vermesine yetkili olduğuna karar vererek, karşı tarafın Anayasa Mahkemesine iletilme talebini reddetmiştir. Şimdiki aşamada işe 3 Kasım’da duruşmalara geçilecek ve ümidimiz bunun yeni yıldan önce de sonuçlanacağı şeklindedir” dedi.

“Bakan talihsiz ve gaf dolu bir açıklama yapmıştır”

Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanı Sucuoğlu’nun dün basına verdi talihsiz bir demeci olduğunu belirterek, “Bakanın ‘ikinci işin uygulanması için mahkemeyi bekliyoruz, Yargı sürecinin sonucunu bekliyoruz’ diye verdiği demeç son derece talihsiz, son derece gaf dolu bir açıklamadır. Çünkü devam eden Yargı süreci var olan Anayasa Mahkemesinin kararını ortadan kaldıracak bir mahkeme süreci değil, bundan önceki hukuk devletinin değerli Sağlık Bakanlarının kendi hukukuna sahip çıkmaması sonucunda Serbest Çalışan Hekimler Birliğinin Anayasa Mahkemesi kararına uyulması için açtığı bir hukuk mücadelesidir. Kısacası bu mahkeme sonucunda ortada var olan 2011 yılındaki Anayasa mahkemesi kararı ortadan kalkmayacak, hukuk devleti olduğunu iddia eden KKTC devletinin Sağlık Bakanlarının Anayasa Mahkemesi’ne uymaması sonucu ortaya çıkan keşmekeşi bir Sivil Toplum Örgütü, ülkenin bakanlarına mahkeme emri ile Anayasa Mahkemesi kararlarına uysunlar diye verdikleri bir mücadeledir” diye konuştu.

“2’inci iş yapan kamudan uzaklaştırılır”

Söz konusu yasada kamuda çalışan doktorların özelde çalışamayacaklarının yer aldığını söyleyen Gardiyanoğlu, “Yasa nettir eğer bir hekim mesai saati içinde veya dışında 2’inci iş yaparsa bunun hiçbir yorumu ve geri dönüşü yoktur, kamudan uzaklaştırılır” şeklinde konuştu.

“Önce yasaya uyun, sonra haklarınız için mücadele edin”

Tıp-İş, Tabipler Birliğinin ve Sağlık Bakanının, bu ülkede 2’inci iş yapıldığını, bunun sebebi olarak da özlük haklarının ve maaşların düşük olduğunu savunduklarını belirten Gardiyanoğlu, “Kimsenin böyle bir lüksü yoktur, önce yasalara uyarsınız, sonra da özlük haklarınız için mücadele edersiniz. Bu şununla aynı manaya gelir ‘ben hırsızlık yaparım, tabi ki bir yerden para bulayım’ dünyanın hiçbir yerinde böyle bir saçmalık yoktur ve bakanın bu konuda yaptığı açıklamalarda büyük gaftır. Önce yasaya uyulmalı, özlük hakları mücadelesi ise başka bir platformumda verilmelidir” dedi.

“Bakan kendini kandırıyor”

Gardiyanoğlu, sözlerine bu şekilde devam etti; “Sağlık Bakanı dün yine yaptığı bir açıklamada ‘Kendimizi kandırmayalım hekimlerin özlük haklarını düzeltmeden mesai saatlerine uymalarını beklemek kandırmacadır’ diyerek kendi kendini kandırmaktadır. Çünkü hiçbir zaman insanlar yasaları çiğnemez, yasaları çiğnemek için zaman istemez ve talepte bulunamaz.”

“Hakları için neden mücadele etmiyorlar?”

Gözden kaçan başka bir gerçeğin 1976 Teşkilat yasasında kamu çalışanlarının ikinci bir iş yapamayacağının yazdığını vurgulayan Gardiyanoğlu, “2011 Anayasa Mahkemesi kararında da aynı şey yazar ve 6 yıldır özlük haklarını talep edenleri, bu talepleri için neden mücadele vermemektedir?  Tıp- İş ve Tabipler Birliği gibi güçlü örgütler neden taleplerini mücadeleye dökmeyerek, ta ki özlük haklarımızı alana kadar 2’inci iş yapmaya devam edeceğiz diye bir yaklaşım olamaz” diye konuştu.

“Göç yasasından etkilenen hekimlerin hakları düzeltilmeli”

Gardiyanoğlu, sözlerine şu şekilde son verdi; “Sağlık bakanının dünkü bir diğer açıklamasının ise ‘özlük haklarını düzelteceğim ve hekimler artık mesaiye uyacak’ şeklinde ki açıklaması ise başka bir gaftır. Hekimler mesaiye uyacak özlük haklarının düzeltilmesi için sonra mücadele edebilirsiniz. Bundan önceki Sağlık Bakanları da Şimdiki sağlık bakanı da her zaman göç yasasından bahsederek, özlük haklarının düzeltilmesini dile getirmektedirler. Bizde genç hekimler ve göç yasasından etkilenen hekimler için özlük haklarının düzeltilmesini sonuna kadar destekliyoruz, ama bunun genele yayılmasını desteklemiyoruz. Genele yayılması derken maaşı iyi durumda olan, özlük hakları iyi olan guruptan bahsetmekteyim.”