Haluk Doğandor

Ülkemizde yasalar nezdinde çalışan ticari taksilerin uymak zorunda olduğu kuralların nasıl aşıldığı veya gizlendiği, yapılan araştırmayla ortaya çıktı. Gazetemiz muhabiri geçtiğimiz Cumartesi günü öğlen saatlerinde Lefkoşa-İskele istikametinde seyrettiği ve İskele kavşağına yaklaştığı esnada bir ticari taksiden yolun ortasına bira kutusu fırlatıldı. Plakası THT 838 olan bu ticari taksinin o anda fotoğrafı çekildi ve kavşakta taksiye yaklaşılarak, “Neden o bira kutusu arabanızdan atıldı?” diye soruldu ve “Bunu gerekli makamlara ileteceğiz” uyarısında bulunuldu. Camı açan taksi şoförü, üzgün vaziyette yanındaki kadını göstererek “Bunlar attı” dedi. Arabada üç yabancı uyruklu kadın taşıdığı ve her hallerinden sarhoş olduğu anlaşılan bu kadınların, bira kutusunu attığını söyledi.

Yasadışı devrettiler sonra kiraladılar

Yaptığımız araştırmada başka bir yasal boyutu olan olay ortaya çıktı. THT 838 plakalı ticari taksinin Ercan Havaalanı İşletmesine bağlı olduğu, aslında aracın Kenan Büyüktepe adına kayıtlı olduğu, ancak bunu Seydi Vakkas’a satarak devrettiği ortaya çıktı. Ancak yasaya göre Kenan Büyüktepe’nin on yılı doldurmadığı için arabayı yasal olarak devretme hakkı olmadığı öğrenildi. Yapılan yasadışılık bununla da kalmayıp Seydi Vakkas’ın, aracı o anda kullanan Bülent Özer’e kiraladığı bilgisine ulaşıldı. Ülkemiz yasalarına göre yapılan bu kiralama işinin de yasal olmadığı belirtildi.

Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim Yasası), Yolcu ve eşya taşınmasına ilişkin kuralların 12 maddesinin, 4. Fıkrasında ticari araçların nasıl devir ve kiralama yapılacağı konusunda yasanın emrettiği hükümler;

Yolcu taşımacılığı maksadıyla verilecek izinler, verilen kişiye özeldir ve para karşılığı olsun veya olmasın kiralama, satış veya başka herhangi bir şekilde devredilemez.

    Ancak izin sahibinin;

(A)

Vefat etmesi halinde;

(B)

Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu belgesiyle çalışmaya devam edemeyeceğinin kanıtlanması halinde;

(C)

İlk izin alındığı tarihten sonra yenilenmek suretiyle on yıllık bir süre çalışmışlığı olması halinde;

(Ç)

Eşine veya reşit evladına devretmek istemesi halinde

Kendisi veya yasal temsilcisinin İzin Kuruluna başvurusu üzerine, izinde belirtilen aracı devralanın da aynı yerleşim biriminde ikamet etmesi ve bu maddenin diğer kurallarının yerine getirilmesi koşuluyla taşımacılık iznini devretme hakkı saklıdır. İznini devreden bir kişi, bir daha izin almak için başvuruda bulunamaz.