Haluk DOĞANDOR

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin yakından takip ettiği, yasal izinleri olmadan Girne’de faaliyet gösteren sözde sauna, hamam ve masaj hizmetleri verilen Relax isimli işyeri önceki gün mühürlenmesinin üzerinden 24 saat geçmeden mühürleri kırılarak açıldı. Olaydan haberdar edilen Girne Belediyesi ve Girne Adli Şube ekipleri inceleme başlattı.

24 saat geçmeden mühürleri açtılar

Açıldığı günden bu yana hiçbir yasal izni olmayan işyerinin, belediyeden işyeri işletme ruhsatı, Çalışma Dairesi’nden işyeri kurma ruhsatları yanında kayıtlı işçisi bulunmadığı, kayıt dışı çalışan kadınların hiçbir sağlık karnesi ve sertifikası olmadığı tespit edilmişti. Önceki gün Girne Belediyesi zabıta ekipleri yanında, Girne Çalışma Dairesi Müfettişleri ve polis takviyesi ile baskın yapılan Girne şehir merkezinde bulunan Relax isimli işyeri, Girne Belediyesi tarafından süresiz kapatılarak mühürlenmişti. Hatta Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin 1 Kasım 2014 tarihli sayısında sürmanşetten verdiği haberde “Yasadışı çalışan işyeri mühürlendi” denilmişti.

Üç kapısı birden ayrı, ayrı mühürlenen Relax isimli işyerinin, mühürlenmesinin üzerinden 24 saat geçmeden mühürlerinin kırılarak açıldığı haber alındı. Mal sahibi Yasin Bengi’nin avukatı olan Av. Ayşe Öztabay, Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ni de haberdar ederek, Cumartesi gününün tatil olmasından yararlanarak mührü kırılan işletme sahipleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Belediye Başkanı Nidai Güngördü olaya duyarlı davrandı

Cumartesi günü olmasına rağmen, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de haberdar edilerek, bu yasadışı olayın üstüne gidilmesi sağlandı. Tatil günü olmasına rağmen zabıtalarını yönlendiren Başkan Nidai Güngördü olaya duyarlı davrandı. Harekete geçen belediye zabıtaları, mührün kırılmasından dolayı suç unsuru ortaya çıktığı için Girne Polis Müdürlüğü Adli Şube ekiplerine suç duyurusunda bulunarak onların da desteği ile olay yerine geldi.

Mühürlerin kırıldığı tespit edildi

Olay yerine gelen zabıta ekipleri ve polis, ön kapıdaki “Bu işyeri Girne Belediyesi tarafından mühürlenmiştir” tabelasının ters çevrildiğini ve mühürlerin kırılarak kapının açık olduğunu tespit etti. Aynı şekilde iç kısımdaki kapının da mühürlerinin kırılarak içeriye girildiğinin tespiti yapıldı. Ancak, öndeki diğer kapının açılmasına gerek olmadığı için mührüne dokunulmadığı görüldü.

Masaj salonunun gölge sahibi turist vizeli

Girne Belediyesi zabıta ekipleri tekrar kapıları mühürlemek için polisin olay yerini fotoğraflamasını beklerken, sözde masaj salonunu işleten Sait Polat adlı kişi de olay yerine geldi. Bir süredir yaptığı araştırma sonucunda Relax isimli işyerinin kontratı dâhil olmak üzere, birçok belgeye imza atan ve belgede sahtecilikten dolayı Sait Polat’ın Av. Ayşe Öztabay tarafından mahkemeye verildiği öğrenildi. Ülkede yasal çalışma izni olmayan ve her ay ülkeye giriş-çıkış yaparak işleri yöneten Sait Polat adlı kişi Av. Ayşe Öztabay ile Relax isimli sözde masaj salonunu kapattığı için iş yerini sahiplenerek tartışma başlattı.

Burada kadınları sömürüyorsun

Ülkede insan hakları bağlamında, çocuk ve kadınların sömürülmesi ve şiddete maruz kalmaları konusunda en şiddetli çıkış ve savunmaları yapan, yazıları ile de mazlumların avukatı olarak bilinen Ayşe Öztabay olay yerinde Sait Polat’a yüklenerek şunları söyledi: “Burayı yıllardır yasaları hiçe sayarak çalıştırdınız, birileri sizleri kolladı ama bu iş burada bitti artık. Burasını sözde sauna, hamam ve masaj salonu adı altında çalışma izni ve işyeri kurma izni olmadan kaçak çalıştırdın, kadınları fuhşa teşvik ederek sömürdün. Müvekkilimin kirasını dahi ödemedin, senin Sait Polat olarak burası ile nasıl bir bağlantın var? Sen her ay ülkeye turist vizesi ile giriş-çıkış yapan bir insan olarak sen şu anda suç işliyorsun. Yasadışı olarak işyeri çalıştırıp kanunları ihlal ediyorsun, bu konuda yetkilileri göreve davet ediyorum.”

Turist olarak burayı nasıl işletirsin

Ayşe Öztabay’ın mülk sahibinin avukatı olarak olay yerinde bulunmasına tepki gösteren Sait Polat, işyerini sahiplenerek, “içeriye giremezsin” diye Ayşe Öztabay’a bağırdı. Av. Ayşe Öztabay ise Sait Polat’a “Ben bu mülk sahibi Yasin Bengi’nin avukatıyım, ya sen hangi sıfatla buradasın? Her ay vize ile giren bir turist olarak, yasadışı çalışma yaptığın için suç işlediğinin farkında mısın?” dedi.

Yasin Bengi’yi tehdit ettiler

Girne Adli Şube ekipleri olay yeri fotoğrafçısının da olayı fotoğraflayarak tespitinin ardından, Girne Belediyesi zabıtaları kapıları tekrar mühürledi. Zabıtalar, olay yerine gelen Sait Polat’ı da alarak Girne Polis Müdürlüğü’ne gittiler.

Av. Ayşe Öztabay’dan aldığımız bir diğer bilgide ise, Relax isimli işyerinin mühürlenmesinin ardından aynı gün burayı işleten Muradiye Alparslan ve Sait Polat’ın, mülk sahibi Yasin Bengi’yi tehdit ettikleri, “bundan sonra başına bir şey gelirse bizden bil”  dedikleri öğrenildi. Bu olayın da ardından Yasin Bengi’nin Girne Adli Şube Müdürlüğü’ne şikâyet dilekçesi verdiği bilgisi edinildi.