Özlem Çimendal

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Türkiye kaynaklı bazı özel hastanelerin, son 2 yıldır ülkede yasa dışı hasta temsilcilikleri açtığını ileri sürerek, kamu görevlisi bir doktorun da büro bünyesinde çalıştığını ileri sürdü ve konu hakkında tüm ilgilileri gereğini yapmaya davet etti.  

Konuyla ilgili Yeni Bakış’a açıklama yapan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, konunun kendilerinin de gündemine geldiğini ve açıklamayı ihbar kabul ederek, konunun araştırılması için talimat verdiğini ifade etti. Sucuoğlu, “Doktora ulaştık ve böyle bir şey olmadığı bilgisi gündemimize geldi. Ancak hastane temsilciliklerinde iddia edildiği gibi bir yasa dışılık söz konusuysa gereği yapılıp, kapatılacaktır. Bu kadar nettir” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın defalarca uyarıldığı belirtildi

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nden yapılan açıklamada ise,  konu hakkında Sağlık Bakanlığı’nı farklı dönemlerde uyardıkları ancak netice alamadıkları belirtildi.  Açıklamada, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin tam karşısındaki bir iş merkezinde, Türkiye kaynaklı bir hastanenin, hasta temsilcilik bürosu açtığı ve kamuda görevli, önemli bir hasta grubunun yükünü kaldıran bir doktorun da büro bünyesinde çalıştığının tespit edildiği belirtildi.

Kamu doktoru aracılığıyla “hasta simsarlığı” yapıldığı iddiası

Göreve gelen her Sağlık Bakanı’nın, sağlıktaki reform gerçekleşinceye kadar, kamu hekimlerinin ikinci iş yapmaları ile ilgili işlem başlatmayacağını belirtmesinin, bazı kesimleri de cesaretlendirdiği ileri sürülen açıklamada, devlete başvuran hastaların “potansiyel gelir kaynağı” olarak görüldüğü ve bu potansiyelin de kamu doktoru aracılığıyla elde edilmeye çalışıldığı savunuldu.

Sorumlular göreve çağrıldı

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Birlik Yönetim Kurulu olarak, ülkede sağlık alanında hiçbir yatırım yapmadan, halka sağlık hizmeti sunma ‘aldatmacasıyla hasta simsarlığına’ soyunan, bu simsarlıkta kamu hekimini de kullanma cesaretini gösteren bu ve buna benzer girişimlerin varlığı konusunda, devletimizin ilgili tüm organlarını uyarmayı ve bilgilendirmeyi, sorumluları ise derhal gereğini yapmaya davet etmeyi her şeyden önce bir yurttaşlık görevi olarak görmekteyiz.”

Sucuoğlu: Yasa dışılık varsa kapatılacak, bu kadar nettir

Konuyla ilgili Yeni Bakış’a açıklama yapan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, konunun kendilerinin de gündemine geldiğini ve açıklamayı ihbar kabul ederek, konunun araştırılması için talimat verdiğini ifade etti. Sucuoğlu, “Eğer ki iddia edildiği gibi bir yasa dışılık söz konusuysa gereği yapılıp, kapatılacaktır. Bu kadar nettir” dedi.

“Doktora ulaştık, böyle bir durumun söz konusu olmadığı bilgimize geldi”

Birliğin, “hasta simsarlığına” soyunduğunu iddia ettiği ve bu simsarlıkta kamu hekimini de kullandığını ifade ettiği yasa dışı temsilcilikler konusunda konunun muhatabı doktora da ulaştıklarını ifade eden Sucuoğlu, “Bahse konu doktor ile hemen iletişime geçip bilgi aldık. Doktora da aynı şekilde iddialar yöneltildiği bilgisini aldık. Bahse konu doktor çok yoğun çalışan biridir, bu tarz bir girişime vakti olacağını da sanmıyorum. Kendisinin de ifadesinin doğrultusunda böyle bir durumun söz konusu olmadığı bilgimize gelmiştir” şeklinde konuştu.

“İhbar olarak kabul ettim, araştırılması talimatını verdim”

Türkiye kaynaklı bazı özel hastanelerin yasa dışı olarak hasta temsilcilikleri açtıkları söylemlerine ilişkin Sucuoğlu, “Yasa dışı temsilcilikler konusunu ben ihbar olarak kabul ettim ve araştırılması talimatını verdim, araştırma ve soruşturmayı başlattık. Eğer iddia edildiği gibi bir yasa dışılık var ise bu temsilcilikler derhal kapatılacaktır. Ama öncelikle bunu tespit etmemiz ve işin gerçeğini öğrenmemiz gerekir. Bu durum gayriyasal mı yoksa, yasalara uygun mu göreceğiz, bu konuda kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

“Göreve geldiğim süre zarfında böyle bir şikayet gündemime gelmedi”

Birliğin, yasa dışı hastane temsilcilikleri konusunda Sağlık Bakanlığı’nı defalarca uyardığı açıklamasına ise cevap veren Sucuoğlu, kendisinin göreve geldiği süre zarfında bilgisine gelmediğini de ifade etti. Sucuoğlu, “Bana bugüne kadar böyle bir şekilde şikayet gelmedi. Göreve geldiğimde de masamda bir şikayet bulmadım. Eğer ki iddia edildiği gibi bir yasa dışılık söz konusuysa gereği yapılıp, kapatılacaktır. Bu kadar nettir. Ancak bahse konu hastane temsilciliklerinin de saygın hastanelerin temsilcilikleri olduğunu biliyoruz, böyle bir yasa dışılık yaparlar mı bilemiyorum. Ama dediğim gibi araştırmakta fayda var. Ön yargı ve söylemlerle değil, araştırarak tespitini yapacağız” şeklinde konuştu.