Yasadışı Kürtaj meselesiyle ilgili olarak tutuklu bulunan , Mehmet Ali Tunçbilek, Verda Tunçbilek, Ayşegül İşbilen, Tamer Okburan, Fahri Karagözlü ve RasihaSerdaroğlu,Yüksek Mahkemenin , oy çokluğuyla haklarında verdiği 8 günlük tutukluluk süresinin dolmasının ardından, bugün yeniden Girne Kaza Mahkemesine çıkarıldı.

Mahkeme davanın itham ve ilk tahkikat duruşması için 1 Temmuz Cuma Gününe tehir edilmesine ve sanıkların bu süreyi lefkoşa Merkezi Cezaevinde geçirmeleri kararı verdi.

Savcılığın, zanlılar aleyhinde “Bir suç işlemek ya da işlenmesini kolaylaştırmak maksadıyla herhangi bir kişiye uyuşturucu -uyutucu sersemletici ya da benzer birşeylerverme”,”Çocuk düşürmeye teşebbüs”, “yasadışı gebeliğe son verme” ve “bir çocuğun doğumunu gizlemek”ten oluşan 4 ayrı suçtan dava dosyalamasıyla, zanlılar, bugünden itibaren sanık pozisyonuyla yargılanacak.

Davaların dosyalanmasının ardından , yapılan duruşmada, iddia makamı adına Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, mahkemeden , itham ve ilk tahkikat duruşması için tehir talebinde bulundu.

Akyener, sanıklar hakkında getirilecek davaların kesinleştiğini, ithamların ağırlaştığını, davada dinlenecek 82 tanığın isimlerinin sanıklara gönderilen dosyalarda yer aldığını anımatarak, sanıkların , tanıklara etki etmesini önlemek ve haklarında görülecek davada hazır bulunmalarını sağlamak için, itham ve ilk tahkikat duruşması için belirlenecek tarihe kadar, Lefkoşa Merkezi Cezaevine gönderilmesini talep etti..

Akyener mahkemede, meselenin tahkikat sorumlusu Namık Kemal Baz’ı tanık olarak dinletti. Sanık avukatları iddia makamının tehir talebine de itiraz etti.

Mahkemede söz alan sanık avukatları sanıkların bugüne kadar ki hukukli süreçtesanıkların , kaçma ya da tanıklara müdahale etme gibi bir girişimde bulunmadığını belirterek, ilk tahkikat duruşmasına kadar tutuksuz yargılanmasını talep etti.
Girne Kaza Mahkemesi Yargıcı GökanAsafoğulları, tarafkları dinledikten sonra da, davayı , itham ve ilk tahkikat duruşması için 1 Temmuz Cuma Gününe tehir etti.

Sanık avukatlarının tutukluluğa itirazlarını da değerlendiren Asafoğulları, teminat duruşmasının ardından sanıklar hakkındaki davaların belirlendiğini , ithamların ciddileştiğini, dinlenecek tanık isimlerinin de belli olduğunu belirtti.

Yüksek mahkemenin , sanıkların tutuklu yargılanması yönündeki kararını anımsatarak,bu kararların alt mahkemeler için bağlayıcı olduğunu söyleyen Asafoğulları, sanıkların haklarındaki suçamalardan birinin, en ağır ceza olan müebbet hapis gerektirdiğini anımsattı.

Yargıç Asafoğulları, sanıkların, tanıklara müdahalesini önlemek, haklarındaki davalarda hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla, davaların ciddiyeti ve kamu menfaatini göz önünde bulundurarak, sanıkların, 1 temmuz Cuma günü görülecek itham ve ilk tahkikat duruşmasına kadar, Lefkoşa Merkezi Cezaevine gönderilmeleri emrini verdi.

Mehmet Ali Tunçbilek, Verda Tunçbilek, Ayşegül İşbilen, Tamer Okburan, Fahri Karagözlü ve Rasiha Serdaroğlu, ömür boyu hapisliğie kadar cezası olan “Bir suç işlemek sağlamak kolaylaştırmak maksadıyla herhangi bir kişiye uyuşturucu uyutucu sersemletici ya da benzer birşeyler verme”, 14 yıla kadar hapislik öngörülen “Çocuk düşürmeye teşebbüs” , 3 yıla kadar hapislik öngömrülen “yasadışı o gebeliğe son verme”, 3 yıla kadar hapislik öngörülen “bir çocuğun doğumunu gizlemek” suçlarından yargılanacak