Deniz Abidin

CTP Gazimağusa Milletvekili ve İçişleri Eski Bakanı Teberrüken Uluçay, Vatandaşlık ve Yurttaşlık Yasa Tasarısı'nın sürekli tartışma konusu olduğuna dikkat çekerek, 2013-2015  yılları arasında bakan olduğu  dönem bu tartışmaların önüne geçebilmek için yeni bir yasa tasarısı hazırlandığını ve Meclis'e sunulduğunu anımsattı. Uluçay, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlığı zorunluluk bütçesiyle mevcut yasada verilmekte olan yurttaşlık maddesinin değiştirildiğini kaydetti. Uluçay, hazırlanan bu tasarının bir süre Meclis'te beklediğini, yasallaşmadığı için uygulanmadığını söyledi. Uluçay, UBP- DP hükümetinin bu konuyu gündemlerine alarak kendi  tasarıları  üzerinden bir çalışma yaptıklarını kaydetti. "Bu yasa tasarısının Meclis'e ne zaman geleceğini göreceğiz"diyen Uluçay, defalarca yapılan uyarılara karşı hala yanlışta ısrar edildiğini  belirtti.

"Yasaya aykırı davranılıyor"

Uluçay, şunları söyledi, "Bizim mevcut yasamıza göre Bakanlar Kurulu kararıyla yurttaşlık verilebiliyor. Bu yurttaşlık zorunluluk ilkesine göre veriliyor ve bu ilkeye göre Bakanlar Kurulu söz konusu kişinin sağlık ve güvenlik açısından herhangi bir sakınca olmaması halinde vatandaşlık işlemini yapabilirliği karar üretebiliyor. Bu kararın yanlış olduğunu ve bu şekilde olmaması gerektiğini, olması halinde de yasaya aykırı olduğunu defalarca söyledik. Mevcut yasamız diyor ki, Bakanlar Kurulu mevcut yasaya göre, yurttaşlık verecekse o kişinin sağlık ve güvenlik açısından prosedür gereği gereken kontrollerinin önceden yapılması ve uygunluğunun bakanlığa gelmesi gerekiyor"

"Bakanlar Kurulu kararıyla yurttaşlık vermedik"

Uluçay, sağlık ve güvenlik açısından herhangi bir sakınca olmaması halinde vatandaşlık işleminin yapılabileceğini ifade ederek, gerekli işlemler yapılmadan Bakanlar Kurulu kararıyla alınan kararların yasaya uygun olmadığını kaydetti.

Uluçay, söz konusu olan iptallerin  bundan kaynaklandığını belirterek, bu kıstasların   kamuoyunun bilgisinde olmasına karşın hükümetin yanlışta ısrar ettiğini vurguladı.

Uluçay, "Bizim görev yaptığımız dönem kesinlikle Bakanlar Kurulu kararıyla yurttaşlık verilmemiştir. Bu tartışmaların son bulması ve insanlara eşit şekilde siyasetçilerin yorumuna gerek kalmadan somut olarak  yeni bir prosedürün uygulanması için yasa tasarısı hazırlamıştık. Bu geçtikten sonra yurttaşlık işlemlerinin  çok daha eşit standartta olabileceğini kamuoyuyla paylaşmıştık"diye konuştu.

"Geçmişteki gibi vatandaşlık dağıtıyorlar"

Uluçay, bakanlık görevinden alınmasının ardından İçişleri bakanlığı yapan hiçbir siyasinin bu tasarı ile ilgili herhangi bir işlem yapmadığını kaydetti.

"İçişleri Bakanlığı  bizim tasarımız üzerinden çalışma başlatmış, ancak bu çalışma hala devam etmektedir"diyen Uluçay, buna rağmen Bakanlar Kurulu kararıyla yurttaşlık işlemlerini hükümetin sürdürdüğünü belirtti. Uluçay, UBP-DP hükümetinin vatandaşlıkları geçmişte olduğu gibi vermeye devam ettiğine dikkat çekerek, Bakanlar Kurulu kararıyla yurttaşlık verilme işleminin gerekli prosedürlerin yapılması kaydıyla verilebileceğini kaydetti. Uluçay, "Bu koşullu vatandaşlık anlamına gelir"diyerek, bunun yasaya aykırı olduğunu söyledi. Uluçay, şöyle devam etti, "Hükümet yurttaşlık vermek istiyorsa, kişinin önce sağlık ve güvenlik açısından prosedür gereği raporlarını isteyecek. Bu evrakları Bakanlar Kuruluna sunduktan sonra bir sıkıntı yoksa o kişiyle alakalı yurttaşlık için karar üretilecek. Dolayısıyla üretilen karar da koşullu olmamış olacak. UBP ise tam tersi bir şekilde yıllarca bu sistemi  yürüttü. Şimdi yine buna benzer davranmaya çalışıyorlar. Bunun yasaya aykırı olduğunu biz göreve geldiğimizde  defalarca söyledik"

"Kararın iptal edilmesi gerekiyor"

"Prosedür yerine getirilmediğinde karar havada kalıyor"diyen Uluçay, hakkın baki olduğunu, ancak hiçbir zaman kullandırılamadığını söyledi. Uluçay, bunun daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Uluçay, birçok demokratik işlemden geçilmesi gerektiğini söyleyerek, ülkede bunun bugüne kadar olmadığını kaydetti.

Uluçay, kendisinin görev yaptığı dönemde Bakanlar Kurulu kararıyla yurttaşlık işlemi yapılmadığını ifade ederek, hükümet değiştikten sonra Bakanlar Kurulu kararıyla yurttaşlık verildiğini dile getirdi.

"Verilen yurttaşlık koşulludur"

Uluçay, "Bakanlar Kurulu kararıyla benden sonraki dönemde yapılan işlemlerde anlattığım husus dikkate alınarak yapılmıştır. Yani sağlık ve güvenlik açısından  prosedür önceden yerine getirilmiştir. Yasaya uygunluk açısından böyle olması gerekmektedir.  Eğer bunu ısrarla ben böyle yapmıyorum derseniz ve geçmiş dönemde de bu şekilde yapılıyordu demek anlamsızdır. Çünkü şu an Bakanlar Kurulu kararıyla verilen yurttaşlık koşullu bir yurttaşlıktır ve yasaya aykırıdır. Siz bir kişiye Bakanlar Kurulu kararıyla yurttaşlık verebilirsiniz, engel yoktur. Ancak bunu verirken işlemi yasaya uygun yapmanız gerekir. CTP filana verdi tartışması, mahkemenin verdiği kararla alakalı bir tartışma değil. Ülkemizde şu an bir yasa var. Yasa değişmediği sürece yasanın ilgili maddesine uygun olarak Bakanlar Kurulu yurttaşlık verilebilir. Ancak bunu yaparkenilgili kişinin prosedürü mutlaka yerine getirilmelidir"diye konuştu.