Züleyha Karaman

Ülkedeki bazı üniversiteler, uçuş okulu açmak için yarışırken, Hava Sporları Federasyonu’nun desteği ile İstanbul’da yaklaşık 2.5 milyon TL harcanarak açılan Yavrukuş Uçuş Okulu kaderine terk edildi.

Hiç öğrenci almadan, uçuş yetki belgesinin bedeli ödenmediği için kapanan okulun, cesna tipi beş uçağıyla birlikte beş yelkenli motorlu kanat ve iki sıcak hava balonu da, bakımı yapılmadığı için uçamıyor.

Halkın Sesi, geçtiğimiz günlerde, yaklaşık 2.5 milyon TL harcanarak açılan Yavrukuş Uçuş Okulu’nun içinde bulunduğu durumu gündeme taşımış ve konu, kamuoyunda ilgiyle karşılanmıştı.

Haberin ardından Halkın Sesi’ni arayan havacılığa ilgili çevreler, Spor Dairesi’nin ve hükümetin okula ve uçaklara sahip çıkmasını bekliyor.

Büyük umutlarla 2012 yılında açılan Yavrukuş Uçuş Okulu, bir öğrenci dahi almadan kapanırken, devletin parasıyla alınan, her biri yaklaşık 100 bin dolar değerindeki 5 uçak depolarda çürüyor.

KKTC halkının parasıyla alınan, her biri yaklaşık 100 bin dolar değerindeki Cessna 172 tipi 5 uçak, ilgisizlik nedeniyle çürümeye terk edildi.

Devletin katkılarıyla, Hava Sporları Federasyonu bünyesinde İstanbul Florya’da açılan Yavrukuş Uçuş Okulu için alınan uçaklardan üç tanesi İstanbul’da, iki tanesi de Gaçitkale’de hangarda bekliyor.

KANATLI YELKENLİLER DE UÇMUYOR

Sadece Cesna tipi uçakların değil, 5 motorlu yelkenli kanatlanın da, iki yıldır bakımları yapılmadığı için uçamadığı ve Geçitkale Havvaalanı’ndaki hangarlarda çürümeye terk edildiği öğrenildi.

Havacılığa gönül veren bazı duyarlı vatandaşlar Halkın Sesi’ne konuyla ilgili rahatsızlıklarını aktardı.

Nisan 2012’de İstanbul’da açılan Yavrukuş Uçuş Okulu’nun, tüm malvarlığı ile  çürümeye terk edildiğini ve okulun, uçaklar da dahil tüm mal varlığına haciz gelme tehlikesi olduğuna değinen ilgililer, yetkililerin konuya duyarsız kaldığını savunuyor.

Çürümeye terk edilen uçak ve motorlu yelkenlerin devletin parasıyla alındığını, bunun bir milli servet olduğunu dile getiren ilgililer, hükümetin Yavrukuş Uçuş Okulu’na sahip çıkmasını bekliyor.

“UÇAKLAR FEDERASONUN PARASI İLE ALINDI”

İlgililer, Hava Sporları Federasyonu’nun Türkiye’de şirket kurup uçuş okulu açamayacağı için Federasyon Yönetim Kurulu üyelerinin uçuş okulunu açtığını ve uçakların da Federasyon’un parasıyla alındığını aktardı.

Şuanda uçaklarının çürümeye terk edildiğini, uçakların ve yelkenli motorların bakımının da yapılmadığını anlatan ilgililer, “15 Kasım ve 20 Temmuz törenlerinde devamlı havada görmeye alıştığımız yelekenli motor kanatlılar, maalesef bakımları yapılmadığı için iki yıldır uçamıyor. Ayrıca iki tane de sıcak hava balonu var, onlar da bakımı yapılmadığı için uçurulmuyor. Uçaklara sahip çıkılmıyor. Bakımı yapılıp uçurulmuyor” dedi.

Uçakların neden uçmadığının sorgulanmasını isteyen ilgililer, pilot yetiştirmek için yaklaşık 2.5 milyon TL harcanarak açılan okulun kaderine terk edilmesinin kabul edilecek bir durum olmadığını belirtiyor.

Yaşanılanlardan dolayı havacılığa karşı güven kalmadığı görüşünü dile getiren ilgililer, “Uçakların uçmaması ile gençlerin havacılığa karşı olan ilgilisi azalıyor. Havacılığa güven kalmadı. Eğitim verilecek yer yok. Motorlu yelken kanatlılarla 15 kadar öğrenci yetiştirildi. Şimdi bunların bakımı yapılıp da neden uçurulmuyor, gençlerin önü açılmıyor” ifadesini kullandı.

Yavrukuş Uçuş Okulu’na borçlarından dolayı haciz gelme tehlikesi olduğuna işaret eden ilgililer, “Yavrukuş’a her an gelecek olan haciz ile elimizdeki uçakları kaybedeceğiz, yetkililer uçakları kaybetmemizi mi bekliyor” diye konuştu.