Züleyha Karaman

KKTC halkının parasıyla alınan, her biri yaklaşık 100 bin dolar değerindeki Cessna 172 tipi 5 uçak, çürümeye terk edildi.

Devletin katkılarıyla, Hava Sporları Federasyonu bünyesinde İstanbul Florya’da açılan Yavrukuş Uçuş Okulu için alınan uçaklardan 4 tanesi İstanbul’da, bir tanesi de Geçitkale‘de hangarda 5 yıldır çürümeye terk edilmiş durumda.

Halkın Sesi’ne bilgi veren kaynaklar,  yaklaşık 2.5 milyon TL harcanarak açılan Yavrukuş Uçuş Okulu’nun, hiç öğrenci almadan, uçuş yetki belgesi ödemediği için kapandığını, okulun, uçaklar da dahil tüm mal varlığına haciz gelme tehlikesi olduğuna işaret etti.

Her yıl uzatılması gereken uçuş yetki belgesinin 20 bin TL olduğu, bu paranın yatırılmadığı için okulun yetkilerinin uzatılmadığı belirtildi.

OKUL MAHKEMEYE VERİLDİ, HACİZ GELEBİLİR

Yaklaşık 2.5 milyon TL masraf yapıldığı halde, hiç öğrenci almadan kapanan okul için tutulan öğretmenlere maaşlarının da ödenmediği, kira borcu bulunduğu, okuldan alacağı olanların mahkemeye başvurduğu öğrenildi.

Halkın Sesi’ne konuşan ilgili çevreler, görevden alınan ve hakkında yargı süreci devam eden, Hava Sporları Federasyonu eski Başkanı Serdar Turganer’i eleştirerek, şu bilgileri paylaştı:

“Federasyon’un kasasından yaklaşık 2.5 milyon TL, pilot okulu kurulması için harcandı. İstanbul Florya’da okul kuruldu. Fakat, süresi biten uçuş yetki belgesi, istenen para ödenmediği için uzatılmadı, bu para da yaklaşık 20 bin TL idi.  Yaklaşık 2.5 milyon TL harcanan okul için 20 bin TL ödenmedi. Serdar Denktaş Başbakan Yardımcısı iken, Aralık 2013’de, uçakların bakımı yapılıp uçması ve okul için Federasyon’a 250 bin TL ödedi. Bu paranın 90 bin TL’si vergi borçlarına gitti.  Geriye kalan kısmının nerede kullanıldığı belli değil. Ersin Tatar, Maliye Bakanı olduğu dönemde 2011 yılında 2, 11 ve 12’nci aylarda 50, 50, 74 bin olmak üzere toplam 174 bin TL okulun uçuş yetki belgesinin uzatılması için federasyona ödeme yaptı. Ama bu para da Federasyon’un başka amaçları için kullanıldı, 20 bin TL’lik ödeme yapılmadığı için okulun uçuş yetki belgesi iptal oldu.”

Verilen bilgiye göre, Federasyon’a ait uçaklardan ikisinin gümrük parası ödenerek Yavrukuş Uçuş Okulu’na devredildi. 2 uçak ise gümrüğü ödenmediği için gümrükte bekliyor. Federasyon’un bir uçağı da Geçitkale Havaalanı deposunda. Dördü İstanbul’da biri KKTC’de toplam 5 uçak yıllardır, çürümeye terk edilmiş durumda.

Satın alındığında üzerlerinde sıfır motor olan Cessna 172 tipi uçaklar, bakımları yapılmadığı için uçamıyor ve her geçen gün daha da yıpranıyor. Uçakların haciz yoluyla haraç mezat satılma riski de var. Yavrukuş Uçuç Okulu’nun kira borucu olduğu, tuttuğu öğretmenleri ödemediği için, bazı öğretmenlerin okul aleyhine dava açtığı, okula ait mal varlığına el konabileceği belirtiliyor.

Havacılığa gönül verenler, Spor Dairesi’nin ve hükümetin okula ve uçaklara sahip çıkmasını bekliyor.