Suna Erden

Lefkoşa-Girne anayolunun hem gidiş hem de geliş güzergâhında yaya geçidi, alt geçit, üst geçit bulunmazken anayolun her iki tarafında yerleşim birimleri bulunuyor. Bu yerleşim birimlerinde yaşayanlar evlerine gidebilmek için Dikmen ve Boğaz kavşağını kullanıyor. Araçları olmayanlar ise yasak olmasına rağmen anayola çıkıp ya dolmuş bekliyor, ya da hız limitinin 100 km olduğu yolda karşıdan karşıya geçiyor. Özellikle Eviva Lavınium sitelerinin olduğu yerden birçok yaya çelik bariyerleri atlayıp anayola çıkarken, her gün ölümle burun buruna geliyor. Lefkoşa-Girne anayolunda önceki gün meydana gelen ölümlü kaza tehlikesinin boyutlarını ortaya koyarken Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, Lefkoşa-Girne anayoluna yasak olmasına rağmen birçok giriş çıkış olduğunu, yayaların anayola çıkmak zorunda kaldığını, bu nedenle yol güvenliğini artırmak için ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Avcı, Lefkoşa-Girne anayolundaki tehlikeyi en aza indirmek için yapılması alınması gereken önlemleri açıkladı. 

ORADA YOL OLMAYACAĞI HALKTAN GİZLENDİ 

Avcı, Eviva Lavınium sitelerinin olduğu yerden yayaların ana yola çıktığını, anayolda hız limitinin 100 km olduğunu ve zaman zaman kazaların kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Eviva Lavınium yerleşim yeri yapılırken devlet ile siteyi yapan şahıslar arasında anlaşma olduğunu kaydeden Avcı, anlaşma gereği Lefkoşa-Girne anayoluna giriş ve çıkış yolları olmayacağına, siteye ulaşımın Dikmen yolu üzerinden yapılacağına dair karar olduğunu ifade etti. Bu gerçeğin halktan saklandığını ifade eden Avcı, o bölgede ev alan kişilerin yıllarca Girne-Lefkoşa anayoluna giriş ve çıkış yolları beklediğini dile getirdi. 

SERVİS YOLU ŞART 

Avcı, söz konusu bölgeye alt geçit veya üst geçit yapılmasının çok zor bir ihtimal olduğunu ancak birçok yayanın anayola çıktığını ifade ederek şunları söyledi: “Eviva Lavınium sitesinde yaşayanlardan araçları olanlar Dikmen yolunu kullanıp evlerine gidiyor. Ancak aracı olmayan yayalar dolmuşa binebilmek için anayola çıkıyor ve hız limiti 100 km olan bu yola çıkılması kazalarla sonuçlanıyor. Yaya yola çıkıp kazaya maruz kaldığı zaman ise ya yaya ya da araç sürücüsü suçlu oluyor. Ancak devletin de yaşanan kazalarda suçu var. Biz dernek olarak yayaların yola çıkmasını önlemek amacı ile tellenmesini önerdik fakat önerimiz dikkate alınmadı. Öte yandan söz konusu bölgede üst geçit veya alt geçit yapılması çok zor bir ihtimaldir. Zaten yasaya göre o bölgeden anayola giriş ve çıkış yasaktır. Bakanlar Kurulu kararı ile yasa değişebilir ancak bu kez 100 metre boyunda giriş, 100 metre boyunda çıkış ve üçüncü şerit açılması gerekmektedir. Bu da yüklü bir masraf ve uzun süren bir çalışma gerektirir. Bu nedenle biz daha kestirme olan seçenekleri değerlendirmeliyiz. Yayaların çıkışını engellemek için önlemler almalı ya da servis yolu yapmalıyız. Bir servis yolu yapılması halinde insanlar her köşeden anayola çıkmayacak ve hız sınırı servis yolunun olduğu yerde 65’şe düşecek.” 

PROJEDE VAR UYGULAMADA YOK 

Girne-Lefkoşa anayolunun Gönyeli Çemberi’nden Boğaz’a kadar olan kısmında araç ve yaya giriş çıkışının yasak olduğunu, Boğaz’dan Girne’ye kadar olan yolda da birçok yerden giriş ve çıkışlar bulunduğunu kaydeden Avcı, yol güvenliğinin artırılması için ciddi önlemler alınması gerektiğine vurgu yaptı. Avcı, Boğaz bölgesinde üç kavşağın bulunduğu yerde durak olduğunu belirterek, ancak yayaların karşıdan karşıya geçebilmesi için alt veya üst geçit bulunmadığını söyledi. Avcı, “Yayalar Boğaz’ın olduğu yerde karşıdan karşıya geçmek zorundalar fakat güvenli geçiş için ne yaya geçidi ne de üst geçit yok” dedi. Avcı, yol projesinde aslında üst geçit alt geçit öngörüldüğünü, proje olmasına rağmen bütçe olmadığı için hayata geçirilemediğini söyledi. Avcı, Boğaz kavşağında hem yaya hem de araçlar için üst ve alt geçit olması gerektiğini sözlerine ekledi.