Zorkun Taşer

Kuzey Kıbrıs’ta giderek artan suçlara 16 yaşından küçük çocukların da karışması vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Diyalog’un elde ettiği verileri değerlendiren vatandaşlar, ıslah evlerinin olmayışından dolayı çocukların cezaevlerinde suç makinesine dönüştüğünü savundu. Hükümetin ve ailelerin kendi elleriyle çocuklarını suça ittiğini ifade eden vatandaşlar, yetkililerden bir an önce ıslah evlerinin açılması talebinde bulundu. Ülke gençliğinin hızla suç ve uyuşturucu batağına çekildiğine vurgu yapan vatandaşlar, son yıllarda neredeyse her aileden bir kişinin mahkemelik olduğunu savundu. 

Vatandaşlar, “Gazetelerde hergün okuyoruz. Onlarca genç, 1 gram, 2 gram uyuşturucu yüzünden elleri kelepçeli mahkemelere getiriliyor. Bu çocukları topluma kazandırmak için ıslah evleri şart. Sosyal devlet olmanın gerekleri yerine getirilmediği için bu çocukların geleceği kararıyor. Aileler perişan oluyor” diyerek tepkisini seslendirdi.

“Gereken tedbirleri bir an önce alınmalı” 

Hukukçuların ardından vatandaşlar da konunun önemine dikkat çekerek, suçlarda yaş oranının iyice düşmemesi için hükümetin gereken tedbirleri acil bir şekilde alması gerektiğini kaydetti. Suç işleme oranında yaş sınırının giderek düşmesini kimi vatandaş, ailelerin çocuklarına yeterince sahip çıkmamasına bağlarken, kimisi de yasaların bu konudaki yetersizliğini gerekçe gösterdi.

Vatandaş ne söyledi:

Buse Keskindağlı

“Ailelerin çocuklarıyla ilgilenmeyişi, onlara ayırmadıkları zamanlar, çocukları daha kolay suça itiyor. Ekonomik sıkıntıyla mücadele etmek için çalışan anne babalar, çocuklarına vakit ayırmıyor. Bu yüzden de çocuklar kolaylıkla suça karışıyorlar.”

Soyhan Bilgeer

“Bana göre çocukların suça itilmesinde başı çeken ailelerdir. Sistemsizlikle büyüyen çocuklar, kolaylıkla suça itiliyor. Aile yapısı ve kültürü de tabii ki bunları oluşturan faktörler arasında… Ülkemizdeki çocuk mahkemelerinin ve polislerinin olmayışı da tabii ki büyük bir eksikliktir.  Çocuklar yetişkinlerle hapiste tek bir çatı altında çok daha büyük bir suça itiliyor.”

Hüseyin Vural Ateşin

“Kötü çevre, arkadaşların kötü oluşu, çocukları suça itiyor. Ailelerin ilgisizliği de buna eklenince, ortaya suç makineleri çıkıyor. Çocukların ıslah evinde olmayışı ve yetişkinlerle aynı çatıda oluşları da ileride büyük suçlular haline gelmelerine neden oluyor.”

Derya Alp

“Bu suçların artışı sadece ufak yaştaki çocuklar da değil, büyükler de bile arttı. Büyüklerimiz, küçüklerimize işledikleri suçlarla örnek oluyor zaten. Yüz kızartıcı suç işlemek eskiden olduğu gibi utanç verici değil artık. Aileler çocuklarını sokaklara salıyorlar. İlgisiz kalan çocuklar da tabii ki suça yöneliyor.”

Süleyman Oraç

“Bana göre çocukların suça itilmesinde iki faktör var. Birincisi; anne ve babaların çocuklarına vakit ayırmayışı, onlarla ilgilenmeyişidir. İkincisi ise; arkadaş faktörüdür.  Kötü arkadaş edinen çocuklar, hiçbir şeyden habersiz kolaylıkla suça yönelebiliyor. Bunu önlemesi gerekenler de ailelerdir. Çocukların işledikleri suçlardan ötürü yetişkinlerle aynı hapishanede bulunması da tabii büyük bir etkendir.”

Çetin Serez

“Ekonominin aile içinde iyi olmayışı, çocukların aileler tarafından mahrum edilmesine ve suça itilmesine bahane değil bana göre. Eskiden gençlerimiz her yerde çalışıyordu. Ama şimdilerde hiç biri çalışmak değil, kolay paranın peşine düştü. Ailelerin ilgisizliği, aile disiplinin den uzak kalan çocuklar, bu sayede kolaylıkla suça ilerliyor.”

Güray Yazar

“Aileler, çocuklarıyla ilgilenmiyorlar. Ekonomik sıkıntıların da etkisiyle, çocuklar ‘Bende de olsun’ düşüncesiyle kolaylıkla hırsızlık yapıyor. Tabii bu sadece tek bir örnek… Kötü arkadaş çevresi de çocukları gene uyuşturucu gibi bataklıklara itebiliyor.”