Ilgaz yakınlarındaki orman yoluna iş makineleri girdi : Yazık değil mi?

Yürüyüş gruplarının en popüler parkurlardan biri olan Ilgaz yakınlarındaki orman yoluna iş makineleri girdi. Alsancak Belediyesi'ne ait dozerler, ağaçlık alanda yer alan taşları alıp götürüyor. Gerekçe ise köydeki bazı yerlere duvar örülecek olması

09-12-2015-09-53-85636800.jpg

Bölgede doğal mirasın bozulabileceğini söyleyen Doğa Rehberi Tuğberk Emirzade, “Malzemeye ihtiyaç duyan, gidip dağdan mı alsın?” diye tepki gösterdi. Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser ise “Ilgaz köyünde bazı mevcut duvarların devamını yapacağız. 10 kamyon çıkmış taşları aldık, doğayı bozmadık” dedi

Fehime ALASYA

Ilgaz köyünün bir km kadar doğusunda bulunan orman yoluna iş makineleri girdi! Alsancak Belediyesi'na ait dozerler, ağaçlık alanda yer alan taşları Ilgaz köyü içerisinde bulunan bazı yerlere duvar örmek amacıyla söküp götürmeye başladı.

Yürüyüş gruplarının en popüler parkurlardan biri olan bu bölgede yaşanan

doğa tahribatı, hem bölge halkını hem de çevrecileri ayağa kaldırdı.

09-12-2015-09-53-92140100.jpg
HALKIN SESİ’ne konuşan Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser söz konusu çalışmanın kasıtlı ve doğaya zarar verme maksatlı yapılmadığını dile getirirken, Doğa Rehberi Tuğberk Emirzade ise, söz konusu çalışmanın devam etmesi durumunda doğal mirasın bozulabileceğini dile getirdi. 

"BİLİNÇSİZCE YAPILAN TAHRİBATLAR BU DOĞAL MİRASI YOK EDEBİLİR" 

Doğa Rehberi Tuğberk Emirzade söz konusu bölgede yapılan çalışmaların sürmesi halinde doğaya ve yürüyüş parkuruna büyük zarar geleceğini ifade etti. Söz konusu parkuru düzenli olarak yürüyüş gurupları ile kullanan Rehber Tuğberk Emirzade şunları kaydetti:

"Bu toprak yol, yürüyüş grupları tarafından kullanılan en popüler parkurlardan biridir. Ilgaz'dan başlayan yürüyüş Karmi'den geçerek St Hilarion Kalesi’nde bitmektedir. Bu yolu birçok acente kullanmaktadır. Bu şekilde bir tahribat büyümeye çoğalmaya devam ederse yürüyüş yolu doğal bir parkur olmaktan çıkar. Ayrıca bu taş alınan yer, bir hafta önce Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı 18 etaplık Beşparmak Parkuru'nun 3. etabı olan Lapta-Karmi etabının üzerindedir.

Dağın güneyindeki taş ocaklarının çevreye verdiği zarar ortadadır. Bu gibi taş alımlarına göz yumulursa dağın kuzeyinde de taş ocakları açılmaya başlayacak. Herkesin malzeme ihtiyacı olabilir, kim malzemeye ihtiyaç duyarsa gidip dağdan mı alsın? Sadece belli yerlerde yetişen nadir ve endemik bitki türleri vardır. Bilinçsizce yapılan tahribatlar bu doğal mirası yok edebilir."

09-12-2015-09-54-01927100.jpg
ATASER: "DUVARLAR İÇİN ÇIKMIŞ TAŞLARI ALDIK”

Konuya ilişkin HALKIN SESİ'ne konuşan Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser ise Ilgaz köyü içerisinde bulunan mevcut bazı duvarların devamı olarak duvar örüleceğini ve bunun devamı için söz konusu yerden taş aldıklarını dile getirdi. Doğaya hiçbir zarar verilmediğini ileri süren Ataser, mevcut sökülmüş taşları topladıklarını, herhangi bir kazı çalışması yapmadıklarını dile getirdi. Ataser, mevcut duvarlar ile aynı kalite ve görünümde iş çıkarmaya, köyün görünümünü bozmadan ve doğaya zarar vermeden bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. Ataser şöyle devam etti:

09-12-2015-09-54-61219100.jpg

"Ilgaz köyünde bazı mevcut duvarlar var, biz o duvarların devamını yapacağız. Oranın görünümünü bozmak istemedik. 8-10 kamyon taş aldık, çıkmış taşları aldık, biz kazmadık, doğayı bozmadık. Köyün içindeki görüntüyü bozmak istemedik hepsi bu. Kasıtlı bir şey yapmadık. Bizden önce de mevcut duvarları örmek için o taşları alıp kullanıyorlardı, biz de öyle yaptık."