Yeni Doğu Hareketi (YDH),  bazı icraatlarını olumlu bulduğu UBP - DP Koalisyon Hükümeti’nin bazı konularda yetersiz olduğunu iddia etti.

YDH’den yapılan yazılı açıklamada, hükümetin yeni kurulmuş olması, kadrolarını tam atayamaması ve ekonomik protokolü henüz imzalayamaması nedeniyle başarı veya başarısızlık konusunda hüküm vermenin doğru olmadığı ifade edildi.

YDH, hükümetle ilgili asıl değerlendirmesini 100 günlük icraat süresinin sonunda düzenleyeceği basın toplantısıyla kamuoyuna duyuracağını belirtti

Açıklamada,  hükümetin ekonomik protokol konusundaki tavrı olumlu bulunurken, protokolün bir an evvel imzalanarak devlet ciddiyetiyle uygulanması istendi.

Hükümetin su politikası da doğru bulunarak, gerekirse belediyeler devre dışı bırakılarak, susuz toprakların suya kavuşturulması gerektiği ifade dildi.

Hükümetin seyrüsefer harçları konusundaki çalışmalarının olumlu , adil ve pratik olduğu ifade edilen açıklamada, muhaceret ve sicil  affı konusundaki çalışmalar da olumlu değerlendirildi.

Hükümetten beklentilerle ilgili olarak ise, vatandaşlık konusunda çalışma başlatılması ve  vatandaşlık bekleyenlere yasaya uygun olarak haklarının verilmesi istendi. Meclis’e geri gönderilen Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın  büyük problemleri beraberinde getireceği, bölge milletvekili uygulamasından vazgeçilerek  tek bölgeli çarşaf liste uygulamasına yönelik düzenleme talep edildi.

Açıklamada, hükümetin, atamalarında liyakate göre davranması istenerek, mazbata mağdurları ve atıl durumdaki 15 bin konutu ekonomiye kazandırmak için henüz bir çalışma yapmadığı ileri sürüldü.