Yeni Doğuş Partisi(YDP) Başkan Yardımcısı  Sunalp Derviş Sencer, Türkiye kökenli kaç kişinin kalacağı konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya açıklama yapma çağrısında bulundu.

Yaptığı yazılı açıklamada Sencer, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in dünkü açıklamasında, “90 bin TC kökenlinin bir anlaşma durumunda adada kalabileceğini” söylediğini belirtti, ancak Cumhurbaşkanı Akıncı’dan “bu konuyla ilgili herhangi bir yorum gelmediğini” iddia etti.

Sencer,  “TC kökenli ifadesinin kimleri kapsadığı, TC kökenlinin nasıl tespit edildiği, karışık evliliklerdeki eşlerin ve KKTC’de doğan çocukların durumlarının ne olacağının açıklanmasını” talep etti.

Sencer, KKTC’nin bağımsız bir devlet olduğundan vatandaşlarının sorgulanmasının,  o hükümetin hükümranlığına müdahale anlamına geleceğini ve yeni tavizler elde etmek için manevra olduğunu da ileri sürdü.

KKTC’nin toprak bütünlüğünden taviz verilmemesi gerektiğini de ifade eden Sencer, toprağın nüfus oranına göre paylaşılmasına karşı olduklarını ekledi.