eniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, Türklüğü ve Yunanlığı kabul etmek istemeyenler ve “Kıbrıslı” diye bir cemaat oluşturmak isteyenler için 1960 Anayasası’na benzer bir hukuki düzenleme yapılmasını önerdi.

Arıklı yaptığı yazılı açıklamada,  partisinin  hiç kimseye benimsemediği bir kimliği zorla kabul ettirme gibi bir lüksün olmadığı kanaatinde olduğunu belirerek, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin devletin, vatandaşların kimliğine saygı göstermesini emrettiğini kaydetti.

Arıklı, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün “Kıbrıslı diye bir şey yoktur. Yunanlılar ve Türkler vardır” sözleri ile başlayan tartışmanın gereksiz olduğunu  ve  toplumu  germekten başka bir işe yaramadığını ifade etti.

Başbakan’ın cümlesinin  doğruları ve yanlışları içerdiğini öne süren Arıklı, “Kıbrıslı yoktur” demenin yanlış olduğunu,  Türklük ve Yunanlık kelimelerinin de  etnik kimliği ifade eden doğru bir tespit olduğunu kaydetti..

Arıklı, Başbakan’ın belki de iyi niyetle söylediği bu sözleri çarpıtarak Türklüğü ret eden bir takım kişilerin, coğrafi kimliği, etnik kimlikle karıştırarak, “Kıbrıslı” diye ayrı bir ırk, millet veya etnitise olduğunu iddia ettiklerini ileri sürdü.

Arıklı  1960 Anayasası’nın  adada iki ayrı halk olduğunu belirterek, bu halkları tasnif ettiğini kaydetti.