Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlı Şirketler Mukayyitliği’nin Girne Amerikan Üniversitesi’nin itibar sömürüsü ile haksız rekabet doğuracak Yakın Doğu Üniversitesi’nin girişimi doğrultusunda onay verdiği “Girne Üniversitesi” ve “University of Kyrenia” isimleri ile ilgili Yüksek İdare Mahkemesi’nin nihai kararına karşın, YDÜ kanunları delerek isimleri kullanmaya devam ediyor.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ), kardeş üniversite olarak lanse ettiği Girne Üniversitesi’nin kuruluş amacının açıkça ortada olmasının yanında, kararlarının kesin olarak uygulama zorunluluğu olan Yüksek İdare Mahkemesi tarafından karara bağlanan davanın sonucuna rağmen, bahsi geçen isimlerin hala medyada ve tanıtım çalışmalarında kullanıldığı görüldü. 

Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararı kesin ret

Yüksek İdare Mahkemesi’nin konuyla ilgili davanın sonuç kısmında şu ifadeler yer aldı: 

“University of Kyrenia LTD. adının uygunsuz ve makul bir ad olmadığına ilişkin karar üretilmesinin hükümsüzlüğünü” istediği göz önüne alındığında, ihmal boyutunda bir karar verilmesinin olanaksızlığı ile karşılaşılmaktadır. Bu yaklaşımlarla da Talep Taktiri’nin (A) paragrafındaki talebin reddi kaçınılmaz hale gelmektedir.

Sonuç olarak Davacı davasında Mavaffak olur. Davalı “University of Kyrenia Ltd.” Adının tescil edilmesine dair kararın hükümsüz ve etkisiz olduğuna ve herhangi bir sonuç doğurmayacağına oy çokluğu ile karar veririz.

(B) paragrafının ilgili şahsın şirket olarak kaydedilmesine ilişkin onay kararının hükümsüz ve etkisiz olduğuna dair talep içeren kısmını red ve iptal ederim.

(A) paragrafındaki talebini ret ve iptal ederim.”

Konuyla ilgili Girne Amerikan Üniversitesi’nden yapılan açıklama ve çağrıda şöyle denildi:  

“Karar doğrultusunda ilgili kurumların, hali hazırda Yüksek İdare Mahkemesi kararını hiçe sayarak ve/veya mahkeme sonucunun çarpıtılarak iligli eylemelerine devam ettiği ve haksız rekabetini sürdürdüğünün ortada olduğu süreçte, kanuna aykırı davranışlarını devam ettiriyor. 

Menteş Gündüz’le ilgili iddialar var

Ayrıca Başbakan Yardımcısı Menteş Gündüz’ün YDÜ’nün iş takibini yaptığı ve Mukayit’in karar yazısını eksik yazması için baskı yaptığı da camia içerisinde konuşuluyor. Bu konu ve benzer konularda resmi makamlara YDÜ’nün lehine kararlar alınması için de baskı yapması söz konusudur.

Nihai bir mahkemeden çıkan kararın hiçe sayılarak kamuoyunun yanıltıldığı ve haksız rekabetin devam ettiğini kamuoyuna sunar, ilgili resmi kurum ve mercileri tarafsız olmaya; yasayı uygulamaya ve mahkeme emirlerine uymaya davet ederiz.