Saat 16:00’da gerçekleştirilen açılışa Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş  TC Başbakan Yardımcısı  Bülent Arınç, TC Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga,  TC Lefkoşa Büyükelçisi  Halil İbrahim Akça, bazı bakan ve milletvekilleri kurum kuruluş temsilcileri ile davetliler,  YDÜ yetkilileri  ve mensupları katıldı.

Açılışta saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından YDÜ Rektörü Ümit Hassan, Veterinerlik Fakültesi Dekanı Emer Esendal, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan Günsel, TC Başbakan Yardımcısı  Bülent Arınç, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından açılış konuşmaları yapıldı. Konuşmaların ardından Arınç ve Çiçek’e günün anısına plaket takdim edildi. Daha sonra açılış kurdelesi kesildi ve hastane gezildi.

HASSAN

YDÜ Rektörü Ümit Hassan açılış konuşmasında adalet konusunu ele aldı. Hassan,  Veterinerlik Fakültesi’nin ve Hayvan Hastanesi’nin şefkat dünyasına yeni boyutlar ekleyeceğini kaydetti.

Hassan, bazı TC üniversitelerinin Kıbrıs’taki üniversitelerle ile ilgili adil davranmadığını, eğitim politikaları ve buradaki öğrenciler konusunda olumsuz söylemlerde bulunduğunu da kaydetti.

Hak ve adaletin esas olduğunu vurgulayan Hassan, Hz. Muhammed’in “1 saatlik adalet, 60 yıllık ibadetten hayırlıdır” sözünü söyledi.

ESENDAL

Veterinerlik Fakültesi Dekanı Ömer Esendal da veteriner hekimliği eğitimi;  dünya ve Türkiye’deki gelişimi hakkında bilgiler aktardı. Esendal, veteriner hekimlik eğitiminin ilk kez 1762’de Fransa’da veteriner okulu açılmasıyla başladığını dile getirdi.

Tarım ve hayvancılığın KKTC’de önemli bir sektör olduğunu söyleyen Esendal, bu fakültenin veteriner eksikliğini ortadan kaldırmak için kurulduğunu ifade etti.

Fakültede, veterinerliğin tüm inceliklerinin öğrencilere aktarıldığını,  uygulamalı eğitim de verildiğini kaydeden Esendal, mezbaha ve gezici klinik gibi uygulama faaliyetleri bulunduğunu da anlattı.
Esendal fakültenin yakın gelecekte cazibe merkezi olacağına inandığını da söyledi ve sadece hayvanları tedavi konusunda değil  hayvandan insana bulaşabilecek hastalıklar konusunda da çalışmalar araştırmalar yapılacağını kaydetti.

GÜNSEL

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan S. Günsel de konuşmasında fakültenin akademik yapılanma ve ders programının Avrupa Standartlarına göre düzenlendiğini kaydetti. Öğrencilerin veterinerliği aktif katılımla öğreneceğini ifade eden Günsel, klinik eğitimlerin de eksiksiz sürdürüleceğini belirtti.

Fakültenin aynı zamanda hayvanlarla birlikte ve onları severek yaşama kültürüne katkı koyacağını kaydeden Günsel, bu hastanenin ülkeye verdikleri değerin bir simgesi olduğunu da ifade etti. Günsel, hastane açarak halkı Rum kesimine ve yurt dışına mahkum olmaktan kurtardıklarını da söyledi.

Günsel YDÜ’deki  diğer fakülteler hakkında bilgiler de verdi.

ARINÇ

TC Başbakan Yardımcısı  Bülent Arınç  da KKTC’deki önde gelen sektörün üniversiteler olduğunu söyledi ve YDÜ’nün Türkiye ve diğer ülkelerden çok sayıda öğrencisi olan saygın bir üniversite olduğunu, bu öğrencilerin KKTC’li öğrencilerle birlikte dostça eğitim aldığını söyledi.

YDÜ’nün fakülteleri oldukça güçlü nitelikli ve başarılı bir eğitim kurumu olduğunu belirten Arınç, veterinerlik fakültelerinin bölge ülkelerinde de olduğunu ama bir hayvan hastanesiyle birlikte veterinerlik fakültesinin tek olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da YDÜ’nün  sürekli ilklere imza attığına dikkat çekti; insanlarla hayvanların iç içe olduğunu, bir yandan insanların hayvanların verimliliğinden yararlandığını, diğer yandan da günlük yaşamın da ekonomik değeri olmayan  hayvanlarla birlikte  olduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, insan ve hayvan sağlığını korumak adına böyle bir hastanenin açılmasının çok önemli olduğunu da vurguladı.

ÇİÇEK

TBMM  Başkanı Cemil Çiçek de, Kıbrıs’a ne zaman gelse Günsel ailesinin bir temel atma töreni ya da açılışına katıldığını kaydetti ve Günsel ailesini tebrik etti.

Ülkelerin gelişmişliklerini eğitim ve bilime verdikleri değerin belirlediğini kaydeden Çiçek, bu yatırımların KKTC’nin bağımsızlık ve egemenliğinin en büyük teminatı olduğunu ifade etti.