Gürsel Karagözlü

KKTC’yi etkileyen soğuk hava dalgasının neden olduğu don olayı üreticileri kötü etkiledi.  KKTC’nin sebze üretiminin büyük bir bölümünün sağlandığı Yedidalga ve Yeilırmnak’taki üreticiler peş peşe yaşanan don olayı nedeniyle zarara uğradı.

Pazartesi gecesi hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi ve ardından gelen don ( Kırağı) başta çilek, domates, kolakas ve yerli muza darbe vurdu. Üreticiler, Tarım Sigorta Fonu’ndaki yasal boşluktan dolayı bu gibi olaylarda yaşanan maddi zararının karşılanmadığı için isyan noktasına geldi.

2004 yılına kadar yaşanan bu gibi olaylardan dolayı Tarım Sigorta Fonu’ndan zararlarının karşılandığını ancak 2004 yılından sonra bu yardımların kesildiğini anlatan Üreticiler, Tarım Sigorta Fonu’ndan ve Tarım Bakanlığı’ndan destek bekliyorlar.

Üreticiler ne dedi?

Fadıl Atalar (Üretici)

Yedidalga köyünde yerli Muz üretimi yapan beş üreticiden biriyim. Yedidalga köyüne 1975 yılında gelip yerleştik. 1975’de köye geldiğimiz zaman köyde 400-500 dönüm Muz bahçesi varken yaşanan Don olaylarından dolayı pek çok üretici 2004 yılından sonra Tarım Sigorta Fonundan diğer üreticiler gibi zararları karşılanmadığından Muz üretiminden vazgeçtiler. Köyde şuanda 10 dönümlük arazide 5 üretici yerli Muz üretimi yapmaktayız. Pazartesi akşamı yaşanan Don olayından dolayı Muz bahçemdeki Muzlar büyük zarar gördü. Tarım Bakanlığı başta olmak üzere, yetkililerin biz üreticilere sahip çıkmalarını ve zarar ziyanımızı karşılamalarını bekleriz. Bizlere yardım yapılmazsa, üretimi durduracağız ve halkımız yerli Muz yemekten mahrum olacaklar ve ithal Çikita muz yemege devam edecekler.

Aziz Kaplan (Üretici)

Yedidalga köyünde Nesrin Şen’in yanında işçi olarak çalışmaktayım. Başta Domates olamk üzere birçok ürün üretmekteyiz. Geçtiğimiz Pazartesi akşamı aniden gelen soğuk havalardan dolayı hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düştüğünden Don olayı meydana geldi ve seramızda bulunan Domateslerin büyük bir bölümünü yakarak büyük zarar verdi. Dört ay önce ekimini yaptığımız ve büyük para harcayarak yetiştirdiğimiz Domatesler son iki ay önce verim vermek için çiçeklendi ve ağaçlar domates vermek için olgunlaşmak üzere olduğu bir zamanda bu Don olayını yaşamamız bizleri çok büyük maddi kayıplarla başbaşa bıraktı. Harcadığımız para ve emeklerimiz boşa gitti. Pazartesi akşamı aniden yaşadığımız bu don olayından sonra geceleri seralarda nöbet tuttmaya ve sera etrafında lastik gibi şeyler yakarak don olayını önlemeye çalışmaktayız. Bu soğuk havalar 3-4 gün daha sürerse köydeki tüm üreticilerin ürünleri zarar görecektir. Don olayından sonra bölge Tarım dairesine baş vurduk. Gelip göreceğiz dendi halen daha gelip yerinde gören olmadı.

Hasan Çolak (Üretici)

Yedidalga köyünde Ruhale Selvi’nin yanında sebze meyve üretimi yapmaktayım. Pazartesi ve Salı gecesi yaşanan don olayı hasat zamanı gelen başta Çilek, Kolakas ve Domatesler olmak üzere tüm sebzeleri olumsuz etkiledi, büyük zarar verdi. Bu zarar seralarda ve dışta ekili olan ürünlere oldu. Meyve ağaçlarında erken budama yapan üreticilerimizin ürünleri de bu don olayından etkilendiler. Arpa, Narenciye üreticisine Tarım Sigorta Fonundan yapılan yardım biz sebze ve meyve üreticilerine de yapılması gerekmektedir. Bizlerde bu devletin üreticileridir. Bizlerin ürettiği ürünlerle ekonomiye katkı koyarız. Bu don olayından dolayı zarar gören üreticilere yardım yapılmazsa ayakta duracak ve üretim yapacak gücümüz kalmayacaktır. Zaten üretici zor şartlar altında bankalardan borçlanarak üretim yapmakta, kendi yağı ile kendi cigerini kavurmaya çalışmaktadır. Çilekler ve Domatesler hasat edilmek üzere iken bu zarar meydana geldi. Çilek ve Domates’in fiyatlı gittiği bu günlerde bu olayı yaşamamız bizleri üretimden koparma noktasına geldi. Hasata gelene kadar harcadığımız para ve yaptığımız emekler şu anda boşa geldi. Üreticiler perişan haldeyiz.

dsc_1741.jpg