Evrim Kamalı

Geçtiğimiz yıl 24 Temmuz’da meydana gelen Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’na ait para nakil aracının soyulması olayına ilişkin mahkeme süreci sürüyor. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada sanık Bilay Çetereisi’ne ait ifadeye ilişkin duruşma içinde duruşmaya devam ediliyor.

Mahkeme Başkanı Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’dan oluşan ağır ceza heyetinin baktığı davada, iddia makamı adına Savcı Aliye Özçınar, savunma adına ise avukat Menteş Aziz hazır bulundu.

Dünkü duruşmada Güleyurt Adli Şube Amiri Başmüfettiş Salih Ceylan geçen duruşmada kaldığı yerden devam etmek üzere dün yeniden tanık kürsüsüne çıktı. Ceylan Savunma avukatının istintakından sonra şahadetini tamamlayarak yerini Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif  İlker Buran’a bıraktı. Buran olay günü yangının çıktığı bölgenin hava ve nem durumunu anlatan raporu mahkemeye sundu.

Buran’ın Ardından mahkemeye Bostancı’da ikamet eden Durmuş Gökay isimli tanık çıktı. Gökay olay günü sabah saatlerinde soygunda kullanılan araçların bulunduğu bölgeden bahçesine geçmek için gittiğini ve orada üzerinde plakası olmayan beyaz renkli bir araç gördüğünü ve içinde oturan kişin elleri ile yüzünü tutuğunu söyledi. Gökayın ardından mahkemeye KOOP Bank Mdv. Hasan Turanoğlu şahadet verdi. Tanık mahkemeye bankasının para transferlerinde kullandığı yöntemleri aktardı.

Banka yetkilisinin ardından mahkemede tanık kürsüne çıkan polis tanıklar Celal Erden ve Gökhan Reçber olayla ilgili yaptıkları çalışmaları mahkemeye aktardı. Polis tanıkların ardından mahkemeye Meselede aranan kişi olan Rıfat Fırat’ın abisi Müslüm Fırat tanık olarak çağrıldı. Müslüm Fırat şoför olarak çalıştığını belirterek kardeşinin iftiraya uğraması üzerine yurtdışına kaçtığını diğer kardeşi Mahmut Fırat’ın ise baskı yolu ve vaatler verilerek kandırıldığını ve suçu kabul edip mahkûm olduğunu söyledi. Müslüm Fırat yengesi Meryem Fırat’ın işkence gördüğünü ve bu nedenle Mahmut’un üstünde baskı kurduklarını söyledi.

Müslüm Fırat’ın tanıklığının ardından mahkemeye tanık olarak mahkum Ramadan Alliş çıktı. Başının yok yere belaya girdiğini bayramın 3. Günü eniştesi olan Mahmut Fırat’a ziyarete gittiğini ancak evde polisin arama yaptığını ve kendisini eve almadığını ve oradan ayrıldığını söyledi. Alliş daha sonra telefonu çaldığını ve kendisini Amcasının kızı olan Mahmut’un Eşi Meryem’in aradığını ve buluşmak istediğini görüştüklerini ve kendisine naylonda sarılı bir paket verip saklamasını istediğini onunda paketi alıp bahçeye gömdüğünü daha sonrada olayın patlak vermesi üzerine polisi götürüp paketin yerini gösterdiğini ve paraların ortaya çıktığını belirtti.

Alliş’in ardından tanık kürsüsüne Mahmut Fırat çıktı. Mahmut Fırat daha önceden vermiş olduğu ve mahkum olduğu gönüllü ifadesine ters şahadet vermesi üzerine savcılığın talebi üzerine Muhasım tanık olarak kabul edildi ve savcı Aliye Özçınar tarafından istintak edildi istintakın tamamlanmasının ardından mahkeme davayı kaldığı yerden devam etmek üzere 6 Nisan tarihine erteledi.