Raif Doğru

CTP Genel Başkanlığı’na seçilen İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, yeni hükümeti kurma görevinin Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu’ya verilmesinden yana olduğu iddia edildi.

Diyalog’a bilgi veren Talat’a yakın bir kaynak, uzun yıllar değişik kademelerde hizmet veren Ömer Kalyoncu’nun Başbakanlık görevini üstleneceğini, ancak Parti Genel Sekreterliği görevine de genç milletvekillerinden Tufan Erhüman’ın getirileceğini söyledi. Böylece ‘biri eski, diğeri yeni’ iki siyasetçi ile parti içinde ‘denge kuracak olan’ Talat’ın, CTP-DP koalisyonuna sıcak baktığı bildirildi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin, müzakereci olarak görev yapması nedeniyle yeni bir isim arandığını belirten CTP’li kaynak, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay dahil, en az 3 bakanın değiştirileceğini söyledi.

Erk ‘UBP ile de olabilir’

Bu arada dün Diyalog TV’de Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtlayan CTP Gernel Sekreteri Kutlay Erk, kabinede bazı bakanların değişebileceğini söyledi. Kutlay Erk, şahıs olarak UBP ile koalisyona sıcak bakmadığını, ancak DP ile uzlaşı olmaması halinde, kişisel görüşlere bağlı kalınamayacağını belirtti.

Genel Sekreterlik görevinin bitmesiyle birlikte rahat olduğu gözlemlenen Erk, özellikle yeni hükümetin oluşması konusunda ortaya koyduğu düşüncelerle dikkat çekti. 

“Yapılacak ilk iş mevcut ortakla koalisyonu yenilemek olmalı. Ama tabi sayı değişmesi gerekir. 6-4 ya 7-3 yada 8-2 olması gerekir. Hangi bakanlıklar verilecek bunlar konuşulmalı. İlk bu yapılmalı. Anlaşırsanız yola devam edersiniz ama sıkıntı varsa bu kez dönersiniz UBP’ye” diyen Kutlay Erk sözlerini şöyle sürdürdü: 

“UBP’nin yaptıklarını unutmadım”

“1976’dan bu yana yaklaşık 40 yıllık bir CTP’li olarak, UBP ile yaşanan süreç nedeniyle UBP’nin CTP’ye yaptıklarını unutmakta zorlanan bir partiliyim. Bu düşünce CTP içinde yaygındır. Ben UBP ile koalisyonu kabul etmekte zorlanıyorum" 
Erk, kendisinin UBP ile koalisyonda zorlanmasının partiyi DP’ye mahkum etmek anlamına gelmemesi gerektiği uyarısında bulunarak, “DP ile mümkün değilse anlaşılamıyorsa, arkadaşımızın yarası var UBP ile hükümet kurmayalım değil… DP’nin koşullarına partiyi mahkum etmek doğru olmaz. Ben bir birey olarak o yaralarımı sindirmeye hazırım, yeter ki parti DP’ye mahkum kalmasın. Başarırsa UBP’yle kursun.

“UBP ve DP’nin bir farkı yok”

Bugün hayatın pratiğinde UBP ve DP’nin bir birinden farklı olmadığını savunan Erk, milletvekili alış verişlerinin bulunduğunu da anımsatarak, “Örneğin Ahmet Kaşif biz DP ile hükümet kurarken bu partideydi. Şimdi UBP'ye gideceğiz Kaşif orada… Yani demek istediğim çok da yabancı bir kapı değil.. Zaten ideolojilerinde de büyük benzerlik vardır bu partilerin” dedi.

UBP ile hükümet kurulması durumunda Meclis’teki milletvekili sayısının artacağını ifade eden Kutlay Erk, “Bu modelde milletvekiline esir bir hükümet ortaya çıkmaz” dedi. Buna örnek de veren Erk, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Şu olmazsa komiteyi çalıştırmam diyen DP’li vekiller vardı. Sayı 39 olunca 13 milletvekiline kadar şantaja karşı kalabilirsiniz. Ama DP ile hükümette bu daha az bir sayıda. Bunu pratikte yaşadık.”

“Sandviç gibiydim”

CTP içinde yaşanan huzursuzluklarla ilgili de çekinmeden konuşan Erk, taraflar arasında uzlaşı arama çalışmaları sırasında kendini bir sandviç gibi hissettiğini itiraf etti. 

“Ben genel sekreterlik görevine geldiğimde önümüzde yerel seçimler vardı. 28 belediye başkanı ve 200 üzerinde aday bulmanız gerekirken, kişilerle de uğraşmanız gerekiyordu. Bu kolay bir süreç değildi. Zaman zaman kendimi değişik taraflar arasında sandviç gibi hissettiğim bir dönem yaşadım” diyen Kutlay Erk, kavgaların nasıl çözülebileceğine yönelik düşüncelerini de şu sözlerle paylaştı:

“Çatışma; hükümet üzerinde kim etkili olacak kavgasıdır”

“Partide maalesef kazanılmış bazı statüler üzerinden oluşturulmuş statükolar meydandaydı. Bu statükolar parti üzerinde kimin daha fazla etki sahibi olabileceği üzerinden bir çatışmalı ilişki var. Yani partideki sorun ideolojik değildir. Hükümet üzerinde kimin daha fazla etkili olacağı çatışması vardı. Bunlar arasında siz doğruları yapmaya çalışıyorsunuz.” 

“Yoldaşların birbirini düşman görüp hain ilan ettiği bir süreç yaşadık” diyerek sözlerine devam eden Kutlay Erk, “Bu yoldaşlar parti üzerinden kazandıkları statü nedeniyle birbirlerine düşman gözüyle bakabilecek kadar ileriye gittiler. Bakın bu kişiler statü kazanmış insanlardır, tabanda bir sorun yoktur. Taban zaten çatışmaları istemiyordu” diye konuştu.

Parti Meclisi bugün toplanıyor  

Kutlay Erk, CTP-BG’nin yeni seçilen 40 kişilik Parti Meclisi üyelerinin bugün akşamüzeri bir araya geleceğini açıkladı. Erk, bugünkü görüşmede Parti Meclisi, kendi arasında partinin yeni genel sekreterini ve Merkez Yürütme Kurulu üyelerini seçeceğini kaydetti.