Yeni biletler Devlet Piyangosu Modernizasyon Projesi’nin ilk aşaması olan bilişim entegrasyonu uyumlu güvenlikli baskı uygulamalarını taşıyor. Devlet Piyangosu artık her ayın 15 ve 30’unda olmak üzere ayda iki defa çekilecek.

Neler değişti?

1 Ocak 2015’te satışa çıkan yeni Devlet Piyangosu biletleri, üst düzel güvenlik önlemleri ile kopyalanıp sahteciliğe karşı koruma altında.

Devlet Piyangosu biletlerinde gözle görünen, görünmeyen ve kimyasal olarak algılanabilen 11 farklı güvenlik uygulaması yer alıyor.

Biletler üzerinde hologram yer alıyor. Devlet Piyangosu biletlerinde kullanılan hologramlar ISO 9001:2008 Management System ve Goverment Level ISO 14298:2013 Management of Security Printing Process sertifikalarını taşıyor. Devlet Piyangosu’nda kullanılacak hologramların hammaddesinde gözle görülemeyen, sadece elektro-optik cihazlar ile algılanabilen kimyasal işaretleyici de yer alıyor.

Sahteciliğe karşı korumalı özel bilet kağıtlarına basılan yeni biletlerde gözle görünmeyen 11 farklı güvenlik uygulaması yer alıyor.

Numaralama sistemi

Biletlerde üç farklı numaralama ve harfli tanımlama sistemi kullanıldı.

Biletin sağ tarafında yer alan çekiliş numarası ile birlikte ikinci bir karmaşık harfli seri numarası sistemi de kullanıldı.

Harflerin püf noktası!

Geleneksel numaratörlerle yapılan bilet numaralama siteminde rakam atlamalarını kontrol için rakamların yanına yerleştirilen harfler yerleştiriliyor. Devlet Piyangosu’nun çekiliş numaraları ise lazer teknolojisi ile uygulanıyor.

Devlet Piyangosu biletlerinde çekiliş numarası rakamlarının arasında kullanılan harfli sistem ile ek bir güvenlik algoritması oluşturuldu. Aynı alanda kullanılan çekiliş numarası ile karmaşık harfli seri numaralarında ilk 4 rakamın harf karşılıkları, çekiliş numarasının son rakamının yanında bir önceki rakamın harf karşılığını mükerrer olarak yer alıyor. 50 bin adet biletin her birinde birbiriyle aynı olmayan seri numarası, QRCode, çekiliş numarası ve harf sistemi yer alıyor.

Çekilişte esas olan çekiliş numaraları ise şimdiye kadar olduğu gibi ardışık sayılardan oluşuyor. Biletlerdeki çekiliş numarası yanındaki karmaşık harf düzenlemeleri, sadece güvenlik amacıyla yerleştirildi.

Biletlerin alt kısmında ise üçüncü bir tanımlama sistemi olarak harflere numaralardan oluşan seri numarası yer alıyor.

QRCode

Biletlerin ön ve arka yüzünde iki ayrı QRCode yer alıyor. Ön yüzdeki QRCode her biletin üzerindeki seri numarası ile eşleşiyor. Arka yüzdeki QRCode ise internet bağlantısı olan cihazlarda ücretsiz olarak kurulan QRCode okuyucu uygulamaları aracılığıyla Devlet Piyangosu'nun resmi internet sitesinin çekiliş sonuçlarının yayınlandığı sayfaya bağlanıyor.

Devlet Piyangosu Modernizasyon Projesi’nin ilk aşaması olan güvenlikli baskı uygulamaları, ikinci aşamada piyango biletlerinin bilişim sistemleri entegrasyonuna da altyapı desteği sağlayacak nitelikte. Biletler üzerindeki güvenlik ve numaralama uygulamaları bayi ağı yönetimi, bilişim destekli pazarlama uygulamaları yanında farklı mecralardaki satış geliştirme uygulamalarını da destekliyor.