Gündem Kıbrıs Özel - Sosyal Medya

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın dün “Bird Airways”e “koşullu” uçuş izni verilmesiyle ilgili olarak Halkın Partisi Genel Sekreteri Tolga Atakan çok önemli bir iddia ortaya attı.

Genel Sekreter Atakan sosyal meyda hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla olayla ilgili edindiklerini takipçileriyle paylaşırken, yapılan açıklamalara göre şirket hakkında verilen bilgiler hayret uyandırdı. Zira Atakan'ın paylaşımda aktardığı bilgilere göre Bird Airways isimli şirket tamamen bir hayatlet şirketi görünümünde.

İşte Tolga Atakan'ın paylaşımı:

"Ulaştırma Bakanı’nın bu yöndeki bir açıklaması ile bir süredir yeni bir havayolu arayışı olduğunu öğrendik. Hatta bu arayışlar sonucu gerçekte olmayan bir havayolunun seçildiğini gurur ile duyurdu ilgili bakan. Bunu yapan Bakanlar Kurulu adına Eğitim Eski Bakanı şimdilerin Ulaştırma Bakanı. Az biraz havacılık merağı bulunanların bile kısa bir araştırma sonucunda haberde adı geçen havayolunun kayıtsız, gerçekte var olmayan bir “hayalet” şirket olduğunu öğrenebileceği bir dönemde ilgili bakan bunu yapma gereği dahi duymadan büyük bir iş başarma edası ile basına poz veriyor.

Havacılık odağında insan olan çok ciddi bir iştir. Şakaya gelmez. En ufak bir eksikliğin bedeli insan hayatıdır. Siyasi rant veya şov uğruna meze yapılmayacak kadar ciddi bir iştir. Haberde adı geçen havayolu şirketi Türkiye Cumhuriyeti Sivil Havacılık Genel Müdürülüğü’ne yani TC havacılık otoritesine kayıtlı değil. Uluslararası Sivil havacılık otoritesi ICAO üyesi değil. IATA üyesi 265 havayolu arasında görünmüyor. Şirketin olduğu iddia edilen web Sitesi ilgili haberde bakan ile poz veren Tuncay Çelik adına ve gerçekte var olmayan telefon numarası ile kayıtlı. Web sitesine göre Hong Kong kayıtlı görünen şirket Hong Kong şirketler Mukayyitliği web sitesinde yok. Şirketin adresi Ercan Havaalanı'nda aslında var olmayan bir plazanın ikinci katında görünüyor. Web sitesinin İngilizce versiyonu belli ki ilkokul seviyesinde bir İngilizce ile ve amatörce hazırlanmış. Gerçekte var olmayan uçaklar şirketin filosunda gösterilmiş. Ama tüm bunlar ne kadar gariptir ki bu konuda mesai harcayan bakanın ve Bakanlar Kurulu'nun dikkatini çekmemiş. KKTC’ne uçuş izni vermeden bu şirketin ne olduğuna bakma gereği duymamışlar. Zaten habere göre bu havayolunu bulan aslında KKTC hükümeti. 

Şu soruların cevaplarının verilmesi elzemdir;
-    Bu yönde bir arayış ne zamandır var?
-    Bu yönde bir arayış için bakanlığınızca belirlenen kriterler nelerdir? 
-    Bu arayış süresince görüştüğünüz ve elediğiniz havayolları hangileridir, Neden elenmişlerdir?
-    Bird Havayolları bu kriterlerin hepsini karşıladı mı?
-    Bu dönemde yapılan yoğun çalışmalar ve istişareler nelerdir?
-    Bu firmanın TC Sivil Havacılık kaydı olmadığına göre hangi ülke otoritesine kaydı vardır?
-    ICAO, IATA gibi uluslararası otoritelere üyeliği olmayan bir havayolunun gerekli güvenlik ve sair sertifikalarının yeterliliği sorgulanmışmıdır?
-    Filo durumu, filoya dahil uçakların mevcut sertifikaları ve bakım durumları ne seviyededir?
-    Uçucu personelin yeterlik durumu ne seviyededir?

“Havacılık tarihi insan kanı ile yazılmıştır” sözü bile havacılığın ne derece önemli ve odağında insan hayatının olduğunun göstergesidir. Bu derece önemli bir konuda sergilenen iş bilmezlik kabul edilemez seviyededir. Basına vereceğiniz mağrur pozlar, iş başarmış yaklaşımların altı görüldüğü gibi bomboştur. Havacılık siyasi şovlara alet edilmeyecek kadar ciddi bir iştir. 

Bu derece şaibeli bir durumun varlığına rağmen alınan kararlar ister istemez bu işte bir rantın olup olmadığını, bir suistimalin olup olmadığını düşündürüyor herkese.

En erken zamanda ilgili bakanın kamuoyunu bu konularda aydınlatmasını bekliyoruz."

3-261.jpg2-382.jpg1-438.jpg