Özlem Çimendal

Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, ihale sürecine çıkıldığı ve en yakın zamanda temellerinin atılacağının açıklanmasıyla büyük sevinç yaratan yeni Merkez Cezaevi için henüz kayda değer bir adım atılmadığı gibi umutlarının da gittikçe tükendiğini kaydetti.

“Yeni cezaevi için her hangi bir gelişme yok”

İhale sürecinde olduğu açıklanan yeni Merkezi Cezaevi için şu an hiçbir yeni gelişme olmadığını dile getiren Kayalı, “Bize en son söylenen ihale sürecinde olduğuydu. Bir diğer sorun da Kıbrıs ile Türkiye’deki elektrik sisteminin farklılığından kaynaklanan sorundu. Projedeki elektrik sistemi Kıbrıs için uygun bulunmadı. Bunun çalışmasının yapılacağı söylenmişti ancak, her hangi bir gelişme söz konusu değil” şeklinde konuştu.

“Şubat ayında startı verileceği söylenen cezaevi için ihaleye dahi çıkılmadı”

Şubat ayında startı verileceği söylenen yeni Merkezi Cezaevi için henüz daha ihaleye dahi çıkılmadığı duyumunu da aldıklarını söyleyen Kayalı, “Biz Şubat ayında startını beklerken, şubat da bitti mart da bitti. Henüz hiçbir gelişme yok” dedi.

“Projedeki elektrik sisteminde uyuşmazlık olduğu açıklandı”

Bir ay önce kendilerine yeni Merkezi Cezaevi projesi için elektrikte birtakım sıkıntılar olduğunun aktarıldığına vurgu yapan Kayalı, “Buradaki sistem ile Türkiye’deki sistemin uyumlu olmadığı şeklinde bilgi verildi. Projenin Kıbrıs’a uygunluğu için çalışma yapılacağı söylendi ancak ondan sonra hiçbir açıklama yapılmadı. Kıbrıs’ta olan 3’lü sistem ile Türkiye’deki 2’li elektrik sisteminin düzeltilmesi gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

“Yeni cezaevi için umutlarımız günden güne tükeniyor”

Kayalı, yeni Merkezi Cezaevi için umutların günden güne tükendiğine de vurgu yaparak, “Yeni Merkezi Cezaevi için yapılan açıklamalardan sonra biz  memnun olmuştuk. Ancak şu ana kadar henüz daha atılmayan adımlar ve verilen tarihlerin havada kalması nedeniyle bizim de umutlarımız tükeniyor artık günden güne” şeklinde konuştu.   

Projedeki uyuşmazlık, durmasına engel değil

Elektrik sistemindeki farklılığın projenin durdurulması için gerekçe olmaması gerektiğine işaret eden Kayalı, “Bu projedeki ufak uyuşmazlığın giderilmesi zor değildir. Türkiye’de bu işlerde çalışan çok deneyimli ve iyi mimar, mühendisler var. Yeni cezaevi projelerini ve yapımını başarıyla yürüten kadrolar var” şeklinde konuştu.

“Mevcut sorunlar devam ediyor”

Merkezi Cezaevi’ndeki mevcut sorunların hala devam ettiğini, ancak sıcak su sorununun çözülmesinin de mutluluk verici olduğunu ifade eden Kayalı, “Bugüne kadar sürekli dile getirilen mevcut sorunlar ve en önemlisi de mahkumların insani yaşam koşullarında hayatlarını sürmeleri isteğimiz hala devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“Sıcak suyun verilmesiyle kişisel hijyen için olumlu oldu”

Mahkumların için kişisel bakımları ve sağlık açısından önemli bir yere sahip olan sıcak su sorununun ise çözüldüğünü en azından mahkumların kişisel temizliklerini yerine getirebildiklerini de açıklayan Kayalı, “Tüm devam eden sorunların yanında en azından sıcak su sorununu halletmeleri bizi mutlu etti. Sıcak su temizlik, sağlık ve hijyen açısından önemliydi” dedi.