Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek)’nun  kısa bir süre önce satın aldığı her biri 17.5 MW gücündeki dizel santrallerde test üretimine başlandı. Kıb-Tek’e ait buhar santrallerine göre daha az yakıt tüketen yeni dizel santraller sayesinde güncel yakıt fiyatları ile yıllık olarak yaklaşık 20 milyon TL tasarruf edilmesi hedefleniyor.

Talebe bağlı olarak Kıb-Tek’in yıllık üretim kapasitesini 298 milyon kWh artırmasına olanak sağlayacak santraller arz güvenliğine de olumlu katkı yapacak. Gerçekleştirilecek  performans testlerinin ardından santrallerin kısa bir süre içerisinde daimi olarak devreye alınması ve kesin kabullerinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Mekanik, elektrik altyapıları ile montaj işleri dahil toplam 15 milyon 655 bin 924 € bedel ile üretici firma olan Finlandiya’nın Wartsilla şirketinden satın alınan santrallerin ödemesi ise 36 eşit taksitle ve elde edilecek tasarruftan karşılanacak.

Santrallerin performans testlerinin ardından kesin olarak devreye girmeleri ile birlikte, Bakanlar Kurulu’nun “Eleketrikte Bütünlüklü Yol Haritası” ile ortaya konan enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve arz güvenliğinin sağlanması  hedefine bir adım daha yaklaşılmış olacak.